@outremer
Het ligt er ook aan hoe je er naar kijkt. Het voor ons zichtbare heelal is eindig. Want we kunnen niet verder kijken dan een bepaald aantal lichtjaar omdat door de uitzetting van het heelal objecten zo ver staan dat hun licht ons nog niet bereikt heeft vanwege dat het uitzetten op een gegeven moment sneller ging dat het licht en misschien nu ook nog wel waardoor er altijd een deel zal zijn dat we niet kunnen zien. Die radius afstand is 46,1 miljard lichtjaar. Wat 'daarbuiten' is kan oneindig zijn maar dat hoeft niet perse. Men denkt dat als we het voor ons onzichtbare deel er bij betrekken die radius minstens 37 biljoen lichtjaar is. Dat is dus de grootte die het nu is in vergelijking met de afmeting van het prille begin. Het zegt niets over 'waarin' die uitzetting dan plaats vond.
Verder bepaald de totale massa in het heelal (dus ook het voor ons niet zichtbare deel) of je het als eindig of oneindig kan zien. Boven een bepaalde dichtheid buigt licht op een dusdanige manier af dat het uiteindelijk terug keert naar de bron. Het divergeert dus. Licht heeft dan een eindige weg afgelegd net als dat een vliegtuig de wereld rond kan en op zijn startpunt uit komt. Maar beneden een bepaalde dichtheid convergeert het licht en bereikt het nooit het startpunt. Enerzijds heeft het heelal dan een eindige vorm of een oneindige.
De big bang theorie kent enkele varianten waaronder de stelling dat er vóór de big bang een singulariteit was waaruit dus het ons nu bekende heelal ontstond. Fracties van seconden na de big bang konden zich al elementaire deeltjes vormen zoals quarks, later na verdere afkoeling ook protonen etc. Straling was er al heel snel (dus niet na 100.000 jaar maar praktisch gelijk al), lichte elementen zoals waterstof veel later, iets van 380.000 jaar.
Dat de big bang vanuit ons perspectief overal tegelijk ontstond komt voort uit het gegeven dat die singulariteit alles bevatte wat er nu is inclusief die voor ons zichtbare ruimte. Als je je dus in die singulariteit kon bevinden op het moment van de big bang dan zag je alles van je vandaan bewegen. Dat zien we vandaag de dag nog steeds bij clusters van sterrenstelsels. In die singulariteit kun je geen positie bepalen aangezien de ruimte daar ook in zat dus is het zinloos dat nu wel te doen als we proberen om nu de plek te vinden waar die singulariteit ooit was en daarom stellen we dus dat de big bang overal tegelijk begon.
De inflatieperiode verklaard waarom het heelal nu erg homogeen is en waarom de horizon van het voor ons zichtbare heelal zo prominent is in alle richtingen.