Moderators: jkien, Michel Uphoff
Blijkbaar kun je de uitdijing van het heelal (ruimtetijd) beschrijven met de Einstein vergelijkingen en daar rolt dan blijkbaar een voorwaarde uit waarmee dan een uitdijende ruimtetijd ontstaat. ik heb alleen nog niet precies door waar die factor dan zit in de vergelijkingen.
De donkere energie werkt niet zozeer op voorwerpen in de ruimte, maar op de ruimte zelf; voorwerpen in de ruimte worden hierdoor dus indirect beinvloed. De bron voor deze energie is, zoals hierboven werd aangestipt, de kosmologische constante, die als een soort veerkracht op de ruimte werkt.Nesciyolo schreef: ↑zo 02 jun 2024, 18:33
Toen ik bovenstaande video bekeek viel me iets in.
De spreker zegt op een gegeven moment dat de uitdijing van het heelal versnelt en dat er daarom volgens wetenschappers dark energy zou moeten zijn.
Maar voor zover ik heb begrepen blijven de grote objecten in het universum min of meer "op hun plaats" maar expandeert de ruimte ertussen. Er is niet echt sprake van een beweging van elkaar af. Als de expansie van het heelal versnelt is er dan ook geen versnelling nodig die maakt dat de objecten sneller gaan bewegen. In plaats daarvan neemt de hoeveelheid ruimte die per seconde tussen de objecten toevoegt toe.
Als ik er zo naar kijk dan vraag ik me af waarom er dan dark energy nodig is. Zouden we niet veel meer moeten zoeken naar dark space of een dark space source?
maar hoe zit het dan met de 'big rip' ? daar worden voorwerpen uiteindelijk tot op het kleinste nivo uit elkaar getrokken.flappelap schreef: ↑ma 03 jun 2024, 08:59
De donkere energie werkt niet zozeer op voorwerpen in de ruimte, maar op de ruimte zelf; voorwerpen in de ruimte worden hierdoor dus indirect beinvloed. De bron voor deze energie is, zoals hierboven werd aangestipt, de kosmologische constante, die als een soort veerkracht op de ruimte werkt.
dat is dus voor mij het lastige punt. gravitatie is immers op micro nivo niet van invloed omdat de overige natuurkrachten vele malen groter zijn, bv de krachten die materie bij elkaar houden bv elektrostatische krachten en kernkrachten. als de gravitaite 0 wordt merk je daar dus niets van zou ik denken. blijkbaar wordt de gravitatie dus niet 0 maar -oneindig.
Ja.RikDeclercq schreef: ↑di 04 jun 2024, 10:10 Is dit dan juist ?
- De uitdijing van de ruimte wordt veroorzaakt door dark energy.
Als je de cosmologische constante \(\Lambda\) naar rechts verplaatst in de veldvergelijking. Dan representeert ze op een natuurlijke manier een energie. Voor mij is de ART echter een makroscopische beschrijving van zwaartekracht. Het geeft geen antwoord op de vraag wat die donkere energie eigenlijk echt is. Als wetenschappers schattingen probeert te maken van die 'vacüumenergie' op basis van QFT dan komen ze ook andere grootteordes uit. Het blijft dus vooralsnog een open vraag wat die donkere energie juist is.RikDeclercq schreef: ↑di 04 jun 2024, 10:10 Dark energy is gelijk aan de kosmologische constante.[/list]
Als de invloed van de gravitatie beperkter wordt door de toenemende afstanden, dan vallen de sterrenstelsels uit elkaar.HansH schreef: ↑di 04 jun 2024, 10:51 dat is dus voor mij het lastige punt. gravitatie is immers op micro nivo niet van invloed omdat de overige natuurkrachten vele malen groter zijn, bv de krachten die materie bij elkaar houden bv elektrostatische krachten en kernkrachten. als de gravitaite 0 wordt merk je daar dus niets van zou ik denken. blijkbaar wordt de gravitatie dus niet 0 maar -oneindig.
dat eerste punt snap ik als de gravitatie naar 0 gaat. maar het 2e snap ik niet want voor atoomkernen is de gravitatie op zich al tientallen ordegroottes kleiner dan de kernkrachten. dus als je daar nog zelfs een oneindig aantal ordegroottes bij doet dan is 0 keer 0 nog steeds 0. Dus er moet een afstotende zwaartekracht komen die 10tallen ordegroottes toeneemt en van teken wisselt om uit elkaar vallen van atoomkernen door zwaartekracht te kunnen verklaren lijkt mij.