Gebruikersavatar
Rhiannon
Moderator
Artikelen: 0
Berichten: 4.398
Lid geworden op: di 22 jan 2008, 12:57
Social:

'Seahenge' prehistorische poging om periode van klimaatverandering te keren?

Ook in het verre verleden kreeg men te maken met klimaatverandering. Zo'n 4000 jaar geleden, in de vroege Bronstijd werd "Seahenge" gebouwd, een kring van hout met een diameter van circa 6,7 meter, bestaande uit een oude boomstronk omringd door 55 eiken palen, waarschijnlijk van hout uit de lente van ca 2050 voor Christus. Bijna alle stukken waren gekloofd, zodat de buitenkant met de schors naar buiten wees.

Kort na de ontdekking in 1998 aan de kust van noord-Norfolk van wat men eerst Holme I noemde en later Seahenge, vanwege de gelijkenis met Stonehenge, werd in de buurt een tweede houten cirkel gevonden die Holme II werd genoemd. (Het woord 'henge' komt uit het oud-Engels en verwijst naar een prehistorische ronde of ovalen omheind gebied met staande stenen of houten palen, uit de nieuwe Steentijd of vroege Bronstijd. 'Henge' betekent hangen en verwijst naar de 'hangende' stenen, de lateien, die op de staanders zijn geplaatst. Zie hier.)

Men besloot, hoewel de lokale bevolking sterk tegen was, het hele monument te verwijderen zodat het in een veilige omgeving bewaard en bestudeerd kon worden. Door de protesten rond Seahenge, besloot men Holme II op zijn plaats te laten liggen, met als resultaat dat het nu bijna is verdwenen doordat het in zee gespoeld is. Vermoed wordt dat bij Holme II mensenoffers werden gebracht tijdens Samhain om een vruchtbaarheidsgodin gunstig te stemmen.

Seahenge (Holme I dus) werd waarschijnlijk gebouwd als poging om de klimaatverandering te stoppen die het weer kouder en de leefomstandigheden slechter maakte. Het werd gebouwd tijdens een periode van intense kou, met als doel de zomer te verlengen en de warmere dagen terug te brengen, zo vermoedt Dr David Nance van de University of Aberdeen nu. Vergelijkbare rituelen als bij Holme II zouden ook hier plaatsgevonden hebben.


Lees verder:
https://www.abdn.ac.uk/news/23205/
https://link.springer.com/article/10.10 ... 24-11088-5
https://archaeologymag.com/2024/06/seah ... te-change/
https://scientias.nl/eindelijk-functie- ... randering/
https://historianet.nl/cultuur/archeolo ... erandering
Contra principia negantem disputari non potest.

Terug naar “Wetenschappelijk Nieuws”