Leuk, jij doet het met een zaagtand, ik met een blokgolf.
De grondfrequentie blijft in beide gevallen nog wel herkenbaar.
Moderators: ArcherBarry, ArcherBarry
Dat klopt, dat had ik me nog niet gerealiseerd. Dat zal ook (mede) het horen van een periodiek signaal verklaren. Bij mijn signaal is die periodiciteit in ieder geval wel goed zichtbaar.
De functie voor een blokgolf is bekend, dus kan ik direct bv in LTspice stoppen en er een wave file van maken.HansH schreef: ↑zo 01 sep 2024, 19:30 . ik heb een routine in mathcad die van een signaal de eerste n frequenties kan bepalen en hun fase.
En in die tool kan ik ze ook weer optellen om te zien hoe dan het signaal ruit ziet. daar zou je dan weer een MP3 audio bestand van kunnen maken om te horen hoe het klinkt. extra stap zou dan zijn om voor elke frequentie een random fase verandering te nemen en daarna alles optellen en een MP3 file maken
dat realiseerde ik me inderdaad ook. (verschillende berichten kruisen elkaar nu). kon in een keer met LTspice. Daar zit ook een mooie wave genarator in (je kunt er dus zelfs je gesimuleerde audio versterker mee beluisteren voor dat die is gebouwd) beide audio files zitten er ook bij met standaard fase en random fase.
waarom heeft je 2e plaatje geen repeterende periode? als je in fase verschoven sinussen bij elkaar telt dan verwacht je alleen een vervorming maar wel voor elke periode dezelfe vorm. of heb je de fase per periode ook nog random gevarieerd? dat mag natuurlijk niet want dan heb je geen vaste harmonische frequenties meer.
zoals gezegd:
Nee, de fase is niet per periode veranderd. Zelfde code, maar nu met een sampling van 1000 punten ipv 100punten.HansH schreef: ↑zo 01 sep 2024, 23:12waarom heeft je 2e plaatje geen repeterende periode? als je in fase verschoven sinussen bij elkaar telt dan verwacht je alleen een vervorming maar wel voor elke periode dezelfe vorm. of heb je de fase per periode ook nog random gevarieerd? dat mag natuurlijk niet want dan heb je geen vaste harmonische frequenties meer.
De vorm blijft hier wel redelijk goed behouden. Veel beter dan bij mij. Toeval kan een rol spelen, maar ik heb verschillende keren het programma gerund, maar krijg nooit zoiets.
FFT werkt vaak het best met sample-aantallen die machten van 2 zijn. Probeer het eens met 1024 samples.