PhilipVoets
Artikelen: 0
Berichten: 459
Lid geworden op: za 21 mar 2009, 13:07

Lactaatacidose, een ongelukkig gekozen naam?

Een lactaatacidose (verlaging van de bloed-pH <7,35 met extra vorming van lactaat door anaeroob metabolisme) is een veelvoorkomende oorzaak van een metabole acidose met een verhoogde “anion gap”. Lactaat wordt in zuurstofarme omstandigheden gevormd uit pyruvaat, een eindproduct van de glycolyse. Nu is lactaat zelf de geconjugeerde base van melkzuur en levert dus zelf geen protonen. Deze protonen zijn afkomstig van hydrolyse van ATP (H in OH-groep in fosfaat) en van dehydrogenering van glycolysemetabolieten, maar zouden deze protonen niet gedeeltelijk gebufferd worden door lactaat? De pKa van melkzuur is 3,8, dus het is een zwak (of in ieder geval geen heel sterk) zuur. Volgens Henderson-Hasselbalch-wet zal bij “levensvatbare pH” nog altijd groot deel gedeprotoneerd zijn, maar feitelijk verhoogt lactaat juist de pH i.p.v. wat de naam suggereert.
Mee eens dat de naam scheikundig gezien ongelukkig gekozen is? Het suggereert een causaliteit die niet bestaat.

Terug naar “Geneeskunde”