klopt. maar dit was even de simpele aanpak om te zien of de volgende stap om een constante lichtsnelheid te realiseren nut had. Nu lijkt het erop dat die stap geen nut heeft.
Actie = - reactie is in de Newtonse natuurkunde het gevolg van impulsbehoud. Behoud van impuls is weer een gevolg van translatiesymmetrie van de ruimte. Voor velden in vlakke ruimtetijd heb je een veldenvariant van deze behoudswet, maar voor gekromde ruimtetijden is er i.h.a. geen translatie-invariantie meer en hoeft er dus ook geen behoud van impuls te zijn.HansH schreef: ↑ma 23 dec 2024, 21:19 het gekke is ook dat met deze snelheid van de zwaartekracht het principe actie=reactie niet eens meer geldt, immers de afstand van de ene massa tot de positie van de andere massa in het verleden kan anders zij dan de positie van de andere massa tot de ene massa in het verleden. dus de krachten die beide massa's op elkaar uitoefenen is dan niet meer gelijk. Dat zou dus betekenen dat de ruimte tussen de 2 massa's zich in dat geval ook als massa zou moeten gedragen om het verschil in actie en reactie dan bij te kunnen leveren. kortom dit gaat niet werken.
in welk opzicht?
Als je de impuls van het veld meeneemt wel, anders niet.Professor Puntje schreef: ↑di 24 dec 2024, 10:49 Is er in het gravito-elektromagnetisme nog wel impulsbehoud?