Kan "niets" ontstaan uit twee tegengestelde "iets" ?
Zoals 0 = +1 -1 ...... maar dan wel fysisch ?
Ik bedoel niet zoiets als materie plus antimaterie, want bij de annihilatie ervan komt energie vrij ....... en dat is weer "iets"
Moderator: Rhiannon
Ik begrijp niet waarom er steeds maar met E = mc2 geschermd wordt. Alsof dat een magische toverspreuk is waarmee vanuit het niets werelden geschapen kunnen worden. Als er echt niets zou zijn dan waren er immers ook geen natuurwetten geweest.
Hoezo andersom? Waarom zou iets er niet altijd al geweest kunnen zijn?Rhiannon schreef: ↑wo 08 jan 2025, 16:58 Je zou ook kunnen vragen: kan 'iets' altijd al bestaan hebben en niet ergens uit zijn ontstaan?
De uitsluiting van de mogelijkheid dat iets uit niets ontstaat kun je enerzijds zien als bevestiging van de redenatie als iets niet uit niets kan ontstaan, dan moet er dus altijd iets zijn geweest, maar ook andersom, namelijk als iets er niet altijd al geweest kan zijn, moet er dus ooit niets geweest zijn.
Deze vragen en hun bijbehorende redenaties gaan eigenlijk onze redeneringscapaciteit te boven.
Wat is daar, volgens jou, fout aan?Professor Puntje schreef: ↑wo 08 jan 2025, 19:02 De fout is om te denken dat de situatie waarin er niets is zelf geen verklaring zou behoeven.
Je kunt het in ieder geval simpeler maken door dat "logische" niet te gebruiken. Iets is mogelijk of niet, "logisch" is overbodig.Professor Puntje schreef: ↑do 09 jan 2025, 12:51 Ook als de ons bekende wereld niet altijd bestaan had, zou de logische mogelijkheid voor het bestaan van die wereld er nog steeds geweest zijn. Simpeler kan ik het niet maken.
Een mogelijkheid is een abstract idee. Als er niets is, is er ook geen idee. Daar is niets absurds aan.Professor Puntje schreef: ↑do 09 jan 2025, 12:51 Dus de idee dat er ook helemaal niets had kunnen zijn (dus ook geen mogelijkheden) is welbeschouwd absurd. Maar dat kwartje wil hier maar niet vallen. Hoe vaak ik het ook uitleg.
Uhuh, dat is een goede opmerking. In dezelfde lijn maar iets anders geldt ook de veronderstelling dat na ons universum helemaal niets zou zijn.Professor Puntje schreef: ↑do 09 jan 2025, 14:26 Iets wat mij nogal fundamenteel lijkt is dat de meeste mensen ervan uit lijken te gaan dat de situatie waarin er absoluut niets bestaat voor de hand liggender zou zijn dan die waarin er wel iets bestaat.