Omdat die 43 seconden niet hetgeen is dat men meet. Wat gemeten is, is de totale precessie; en die moet gereproduceerd worden. Dat is een extra opgave (en reden om niet meteen te juichen als er 43 seconden uitkomt) maar tegelijkertijd ook een reden om de beschrijving niet direct terzijde te leggen als er getalsmatig niet helemaal hetzelfde uitkomt.Xilvo schreef: ↑di 21 jan 2025, 12:36Ik begrijp niet wat je bedoelt. Waarom zou dat geen probleem zijn, als je alleen het systeem zon-Mercurius bekijkt?Marko schreef: ↑di 21 jan 2025, 12:16
Mijn punt is dat het effect van retardatie óók invloed zou moeten hebben op de 531 seconden die klassiek Newtons aan de zwaartekrachtseffecten van andere planeten wordt toegekend. Dus als de benadering met alleen Mercurius en de zon niet precies op die 43 uitkomt, is dat niet per se een probleem.
Nee, niet per se.
Waarschijnlijk dat de extra afwijking door de ART t.o.v. klassiek in de invloed van de andere planeten te verwaarlozen is (te weinig massa, te grote afstand).Professor Puntje schreef: ↑di 21 jan 2025, 16:04 Er is sowieso iets vreemds aan de hand. Klassiek is een deel van de precessie te verklaren, en met de ART verklaart men dan de nog ontbrekende precessie vanuit een geïsoleerd systeem met enkel de zon en Mercurius. En die twee resultaten telt men dan bij elkaar op om op de gemeten precessie uit te komen. Dat lijkt mij appels met peren vergelijken. Je moet het helemaal (semi-)klassiek doen of helemaal met de ART. Of zie ik iets over het hoofd?
Iets verder:Professor Puntje schreef: ↑di 21 jan 2025, 10:27 Klopt dit?
Rechtbuigen krachtvectoren resulteert in centraal gerichte krachtvectoren.
Centraal gerichte krachtvectoren genereren geen koppel.
Zonder een koppel geldt behoud van impulsmoment.
Met behoud van impulsmoment geldt Keplers perkenwet.
En zo ja - laat Keplers perkenwet nog wel rotatie van het perihelium toe?
Daar komt het inderdaad op neer.Xilvo schreef: ↑di 21 jan 2025, 14:27 Als ik je goed begrijp zeg je dit:
ART voorspelt een precessie van 43'' bovenop de klassieke precessie van 532'' door de andere planeten (afgeronde waardes, andere zeer geringe effecten even genegeerd).
Vertraagde zwaartekracht zou (indien het een valide model zou zijn) een andere waarde dan 43'' kunnen geven voor een geïsoleerd z-M-systeem als die waarde, opgeteld bij de klassieke 532'' plus een extra bijdrage door vertraagde zwaartekracht van de ander planeten maar het gemeten totaal oplevert.
ART is een niet lineaire theorie. In ART is de gravitatie niet alleen het gevolg van materie en energie, maar de ruimtetijd zelf draagt ook energie en momentum. Dit betekent dat de kromming van de ruimtetijd een "terugkoppeling" geeft op zichzelf. Dit leidt tot termen in de Einstein-veldvergelijkingen die kwadratisch of hoger zijn in de metriek en haar afgeleiden. Dit is een belangrijk verschil met Newton, waar zwaartekracht lineair optelt en geen zelf-interactie heeft. In dit geval kan je wel werken met de verre veld benadering en is de ART wel min of meer lineair en kan je 'zwaartekracht krachten' (al bestaan die niet in ART) wel optellen.HansH schreef: ↑di 21 jan 2025, 14:53 Maar er is toch vastgesteld met de ART dat die 43 en 532 kloppen? en er is ook vastgesteld dat voor een willekeurig stelsel, dus ook voor alleen mercurius plus zon het 43 is? of is het anders dan 43 voor alleen zon+mercurius volgens de ART omdat je beide effecten niet lineair mag optellen?
Je kunt het, in principe, helemaal met de ART doen.Professor Puntje schreef: ↑di 21 jan 2025, 16:04 Er is sowieso iets vreemds aan de hand. Klassiek is een deel van de precessie te verklaren, en met de ART verklaart men dan de nog ontbrekende precessie vanuit een geïsoleerd systeem met enkel de zon en Mercurius. En die twee resultaten telt men dan bij elkaar op om op de gemeten precessie uit te komen. Dat lijkt mij appels met peren vergelijken. Je moet het helemaal (semi-)klassiek doen of helemaal met de ART. Of zie ik iets over het hoofd?
Ik kan geen reden bedenken waarom dat niet zou kunnen. Het zijn beide sowieso heel kleine effecten.Professor Puntje schreef: ↑di 21 jan 2025, 20:39 Als je weet dat een Newtonse benadering volstaat dan kan dat. Maar dan zit ik er nog mee dat die rest-precessie wordt berekend voor een geïsoleerd zon-Mercurius stelsel en niet voor een stelsel dat om te beginnen al een eigen precessie heeft. Je gaat er dan vanuit dat je precessies kunt optellen.
Blauw is de snelheid van Mercurius in het perihelium. Groen is de snelheid van Mercurius een omloop later "recht boven" het vroegere perihelium op de dan iets gedraaide ellipsbaan. Als het impulsmoment behouden blijft zien we dan de omloopsnelheid van Mercurius vlak voor het perihelium groter is dan op het perihelium. Kan dat wel?Professor Puntje schreef: ↑di 21 jan 2025, 18:13Iets verder:Professor Puntje schreef: ↑di 21 jan 2025, 10:27 Klopt dit?
Rechtbuigen krachtvectoren resulteert in centraal gerichte krachtvectoren.
Centraal gerichte krachtvectoren genereren geen koppel.
Zonder een koppel geldt behoud van impulsmoment.
Met behoud van impulsmoment geldt Keplers perkenwet.
En zo ja - laat Keplers perkenwet nog wel rotatie van het perihelium toe?
In het perihelium staat de snelheidsvector van de planeet haaks op de voerstraal.
Als het perihelium bij ieder omloop even groot blijft zal wegens behoud van impulsmoment de momentane snelheid van de planeet in het perihelium ook steeds even groot blijven.