Ik kan me zo voorstellen dat het iets te maken heeft met luchtdruk...
Ten eerste heb je natuurlijk dat waar de knikker de plank raakt, de lucht minder makkelijk langs de knikker stroomt dan aan de andere kant.. Althans, dat lijkt mij zo omdat er gewoon minder ruimte is aan de kant van de plank.. Dit zorgt ervoor dat de druk aan de kant van de plank hoger wordt dan aan de andere kant.. Hierdoor wordt de knikker van de plank af geduwd..
Ten tweede moet je mischien ook nog rekening houden met de rotatie van de knikker.. Als de knikker aan het begin van zijn val de plank raakt, zal hij gaan roteren.. Nu zal de luchtstroom aan de kant van de plank minder turbulent zijn dan aan de andere kant (denk aan bv een voetbal met effect schieten, door de draaiing van de bal zal de baan afgebogen worden).. Dus aan 'de andere kant' waar de luchtstroom turbulent is, zal de stroomsnelheid van de lucht lager zijn dan aan de kant van de plank, dit zorgt ervoor dat de luchtdruk aan 'de andere kant' hoger is en de knikker daardoor meer terug naar de plank geduwd wordt..
Nu lijkt het mij dat de luchtstroom vrij weinig invloed zal ondervinden van het roteren van de knikker (deze is neem ik aan nogal glad) en dus zal het tweede effect, vooral op zo'n korte afstand, verwaarloosbaar klein zijn..
Maar goed, het is maar een idee
De kortste weg tussen twee punten is nooit een rechte lijn...