Kan je je vraag iets duidelijker stellen? dit is zo'n open vraag dat ik er zelfs op zou kunnen antwoorden: 'Vind 't niet leuk dat deze conferentie in Hong Kong is, had veel beter in Lutjebroek kunnen zijn'. Lijkt me toch niet echt wat je bedoeld, of wel?
Kan je je vraag iets duidelijker stellen? dit is zo'n open vraag dat ik er zelfs op zou kunnen antwoorden: 'Vind 't niet leuk dat deze conferentie in Hong Kong is, had veel beter in Lutjebroek kunnen zijn'. Lijkt me toch niet echt wat je bedoeld, of wel?
Nee, Lutjebroek is niet bekend plaats voor iedereen in de wereld.
Ik bedoel: "Wat vinden (wat denken of wat zijn meningen van) jullie deze conferentie WTO?"
Je bent nog steeds niet duidelijk. Wil je horen wat we ervan vinden dat er zo'n conferentie is, of wat we van de uitslagen vinden, van de organisatie of de rellen eromheen, ..., ..., ...
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -
Je bent nog steeds niet duidelijk. Wil je horen wat we ervan vinden dat er zo'n conferentie is, of wat we van de uitslagen vinden, van de organisatie of de rellen eromheen, ..., ..., ...
Laatik ook maar een vraag stellen. Waarom zijn anti-globalisten tegen een open markt over de wereld. Het is toch de bedoeling dat we met een open-markt de armere landen helpen?
De onderhandelaars van de Wereldhandelsorganistatie (WTO) kunnen de komende dagen historie schrijven met het maken van nieuwe spelregels voor de internationale handel. Maar hun bijeenkomst in Hongkong dreigt op een mislukking uit te lopen.
Afgevaardigden uit de lidstaten zijn vandaag in de voormalige Britse kolonie aan de topconferentie begonnen. Sinds 2001 werken de bijna honderdvijftig landen die lid zijn van de WTO aan een nieuw verdrag. In het bijzonder moet de toegang van arme landen op de wereldmarkt worden verbeterd.
Tot zondag hebben de handelsvertegenwoordigers zichzelf de tijd gegeven om het eens te worden, maar de gesprekken lijken te struikelen over de handel in agrarische producten.
Ook de afgelopen dagen hebben belangrijke spelers weer stellingen ingenomen die weinig ruimte laten voor overeenstemming. Het is vooral de Europese Unie die in de beklaagdenbank zit.
Spraakverwarring
In vergelijking met vorige handelstoppen is de rol van de groep grote ontwikkelingslanden (G20) opmerkelijk. Deze landen, waaronder Brazilië en India, hebben door hun gegroeide economische kracht en eensgezind optreden een hoofdrol gekregen op het internationale handelstoneel.
Anders dan vroeger kunnen de westerse landen de WTO-regels dan ook niet onderling afspreken. Door de komst van een nieuwe, mondige partij is de gebruikelijke spraakverwarring in WTO-conferenties dit keer nog groter dan normaal.
Bovendien verschillen ook de rijke landen onderling van mening. Naar de mening van de VS, gesteund door de G20, krijgt de Europese landbouwsector zoveel bescherming, dat boeren in andere landen geen kans krijgen op de wereldmarkt. In het welles-nietes-spelletje beweert Brussel dat de VS hetzelfde doet.
Bovendien werkt volgens Europa ook de Amerikaanse 'voedselhulp' handelsverstorend. Graanoverschotten die de VS uitgaan als hulp zijn voor meer dan de helft "dumping", zei de Nederlandse minister Agnes van Ardenne voor Ontwikkelingshulp in Hongkong.
De Amerikaanse handelsgezant Robert Portman liet in een reactie weten dat de EU "geobsedeerd" is door de Amerikaanse voedselhulp. Hij wees er op dat in de onderhandelingen veel meer op het spel staat.
Demonstranten
De voorstellen die de EU heeft gedaan om de landbouwsteun te verminderen, gaan naar de mening van Portman niet ver genoeg. De Europese boeren daarentegen vinden dat de EU te veel concessies heeft aangeboden.
Ze menen dat ze de hulp uit Brussel nodig hebben, omdat de productie hier duurder is. De milieuvoorschriften in Europa zijn strenger en boeren hebben meer sociale lasten dan hun collega's in veel andere landen. 'Vrije' handel is niet altijd 'eerlijke' handel, zeggen de boeren.
De top belooft niet alleen in politiek opzicht spannend te worden. De gastheren in Hongkong houden hun hart vast voor ongeregeldheden, zoals bij eerdere handelsconferenties. In Hongkong zijn ongeveer tienduizend demonstranten die hun stem tegen de globalisering willen laten horen.
De autoriteiten hebben negenduizend politiemensen op de been gebracht om de rust te bewaren. Om het conferentiegebouw is een stevige afrastering gezet om de demonstranten op afstand te houden. Het openbaar vervoer is ontregeld en veerboten die normaal bij het conferentiecentrum aanmeren, moeten tijdelijk uitwijken.