bron: www.gva.beDe Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dinsdag een satelliet gelanceerd die onderzoek gaat doen naar de relativiteitstheorie van Albert Einstein. De 750 miljoen dollar kostende, drieduizend kilo zware Gravity Probe B werd vanaf een basis in Californië de ruimte in geschoten met behulp van een Delta II-raket. Vijfenzeventig minuten na de start werd de raket afgestoten en begon de missie van de satelliet, die achttien maanden gaat duren.
De sonde gaat twee elementen uit Einsteins relativiteitstheorie onderzoeken, namelijk de voorspellingen over de aard van ruimte en tijd, en over de invloed die de draaiing van de Aarde daarop heeft. Wetenschappers gaan ervan uit dat de satelliet het gelijk van Einstein zal aantonen.
De kern van de experimenten vormen vier volmaakt ronde draaiende kwartskogels van het formaat van een pingpongballetje, die zich in de satelliet in een vacuüm bevinden. Als Einstein het bij het rechte eind heeft, dan zullen de draaiende balletjes in de ruimte kleine onregelmatigheden gaan vertonen, door de invloed van de massa en de rotatie van de Aarde.
Einstein ontwikkelde in 1916 de theorie dat ruimte en tijd samen een structuur vormen, die verandert onder invloed van de Aarde of andere grote hemellichamen. Twee jaar later opperden andere wetenschappers de theorie dat draaiing van een object ook invloed heeft op de ruimte en tijd en de tijd-ruimtestructuur vervormt. Als de theorieën kloppen, dan zullen de gyroscopen dat op 640 kilometer afstand van de Aarde aantonen. Aan de missie wordt al sinds 1959 gewerkt, waarmee het de langst voorbereide NASA-missie in de geschiedenis is.
Op internet: http://einstein.stanford.edu
Op zich zou het "leuker" zijn mocht men nu iets anders uitkomen
Wetenschappers zouden dan opnieuw een theorie kunnen ontwikkelen (en zo blijft de wetenschap levend )
Ben er wel een beetje benieuwd naar