Ik ben het grotendeels met Jakobo eens. Alleen over de mening van de militairen zelf wil ik even wat delen met jullie. Ik ken er een aantal. Over het gaan op zich en de mensen aldaar helpen, daar staan ze inderdaad geheel achter. Dit willen ze echter alleen als ze weten dat de politiek ook achter ze staat. Ik neem aan dat jullie de situatie rond Erik O. kennen? Hier zitten de militairen mee. Ze zijn bang dat ze zullen gaan twijfelen in hachelijke situaties. Daarom willen ze 100% garantie dat als ze gaan, ze ook normaal hun werk kunnen doen aldaar, en niet gehinderd worden door machtspelletjes.Jakobo Joesov schreef:AH:Ik denk dat de meerderheid van het volk niet achter de beslissing staan.
Helaas, doordat de media inspeelt op gevoelens en geen goede argumenten gebruikt. Het is beter te luisteren naar mensen die er verstand van hebben, bijvoorbeeld de mensen die zelf naar Uruzgan uitgezonden zullen worden. Zij hebben er het volste vertrouwen in.
AH: Ik durf te wedden dat de overheid geen enkel idee hebben in wat voor omstandigheden een volk verkeerd en leven.
Is dit een argument?
AH: ...mocht de missie alsnog doorgaan, wat ik zie als het meewerken aan internationale oorlogsmisdaden.
Dan zou volgens jou de VN hier aan meewerken?
AH: Balkenende kan beter zich gaan bezighouden hoe de verkiezingen gaan lopen, want ik weet zeker dat hun voornemen zetels gaat kosten. Mocht de missie doorgaan dan dient de politiek hierop hard worden afgerekend.
Gebruik vooral je stemrecht!
AH: Meewerken aan oorlogsmisdaden, Nederland gaat een oorlog voeren voor Amerika, is een ernstige zwarte bladzijde in onze geschiedenis, en dit kunnen we echt niet heben en verantwoorden.
Nederland voert geen oorlog voor Amerika, maar zet zijn troepen in om het land weer op te bouwen, als lid van de NAVO én met goedkeuring van de VN Veiligheidsraad.
Inderdaad een compleet achterlijk gebied en dat is het altijd geweest, waar de taliban het nu voor het zeggen heeft. Elke school die daar gebouwd zal worden, zal direct met leerlingen en onderwijspersoneel opgeblazen worden door het tuig dat terug wil naar het Mohammedaanse jaar 0.Frankenstein- schreef:Geen missie,
Urgustan is een achterlijk gebied en is het altijd geweest itt tot andere delen van Afganistan.
Ik kan me vergissen maar degene die een monsterregime hadden gecreeerd in Afganistan kwamen toch uit met name uit Urgustan ? Laat deze provincie met rust en zorg ervoor dat de omliggende provincies niet weer door die barbaren uit Urgustan worden bezet.
Ja, we bouwen er een muur omheen.Ik kan me vergissen maar degene die een monsterregime hadden gecreeerd in Afganistan kwamen toch uit met name uit Urgustan ? Laat deze provincie met rust en zorg ervoor dat de omliggende provincies niet weer door die barbaren uit Urgustan worden bezet.
Sorry voor zo'n lange lap tekst, maar linken gaat niet aangezien je dan moet inloggen.GELOOF in Afghanistan
Vergelijking met verdoemde Dutchbat in Srebrenica gaat op alle punten mank
Vanaf maandag is het Afghanistan-week in politiek Den Haag. Met hoorzittingen en donderdag, afsluitend, het grote debat over uitzending van ISAF-III. Het sturen van tussen de 1200 en 1400 Nederlandse militairen naar de zuidelijke provincie Oeroezgan is al maanden een heet hangijzer. Toch is ons land sinds jaar en dag actief in Afghanistan. Vlak nadat de Amerikanen als reactie op de aanslagen van 11 september 2001 de Taliban verdreven, zijn er reguliere Nederlandse troepen, special forces, Apaches, F16s en Chinooks gestationeerd. Afgelopen weekeinde schoten leden van het Korps Commando Troepen (KCT) bij Kandahar nog een terrorist dood. ,,Als het 100 procent veilig was, waren we hier niet nodig. Daarmee is toch alles gezegd?
KOMENDE WEEK DUIDELIJKHEID OVER UITZENDING NEDERLANDSE MILITAIREN
BAGRAM (Afghanistan), zaterdag
Hier, op de grote US Airforce basis in Bagram vijftig kilometer ten noorden van de Afghaanse hoofdstad Kaboel gaan de Amerikanen er gewoon van uit dat Nederland volgende week zal besluiten tot uitzending van ISAF-III.
Terwijl transportvliegtuigen en F18-jachtbommenwerpers op de 3300 meter lange startbaan gebroederlijk naast Apache en Blackhawk-helikopters staan opgesteld, zegt een kapitein-vlieger: Wat is het nou eigenlijk het probleem? Nederland is met Engeland en de VS misschien wel het loyaalste NAVO-lid. En ISAF is er voor de ópbouw van dit land, voor hulp aan de al decennialang lijdende bevolking. Daar kan toch geen zinnig mens tegen zijn
Ook op dit moment is een groot contingent Nederlanders in Afghanistan actief. De meesten voor ISAF, International Security Assistance Force. Ruim 160 van hen werken in de noordelijke provincie Baghlan aan het herstel van gebouwen en voorzieningen voor de burgerbevolking. Zij hebben ruggensteun van vier F16s die vanaf het vliegveld van Kaboel opstijgen als de militairen in de problemen mochten komen. De Koninklijke Luchtmacht is met in totaal 200 militairen in het land. Want naast de straaljagers, die vorig jaar een detachement Apache-gevechtshelikopters aflosten, staan er in het zuidelijke Kandahar nog eens drie Chinooks.
Risicovol
De reuzenhelis zijn er voor transport van de 165 man sterke special forces-eenheid. Deze mariniers en commandos jagen in het kader van operatie Enduring Freedom op Al-Qaeda-terroristen en Taliban-strijders.
Vorig jaar beschermden 750 elitemilitairen van het tweede mariniersbataljon de vooraf als uiterst risicovol ingeschatte verkiezingen. En dan zijn er ook nog eens de geregeld boven Kaboel en Kandahar vliegende KDC10-tankers en Herculessen. Tot nog toe stak Nederland een slordige 260 miljoen euro in het stabiel maken van Afghanistan. Militair en via ontwikkelingshulp. Als besloten wordt tot uitzending van ISAFIII voor een periode van twee jaar komt daar nog eens ruim 300 miljoen euro bij.
Ook fervente voorstanders missie houden rekening met doden en zwaargewonden in Oeroezgan
De meer dan 1200 mannen en vrouwen die mogelijk in juni naar de zuidelijke provincie Oeroezgan bijna tweederde van Nederland met minder dan 300.000 inwoners worden gestuurd, krijgen het moeilijker dan hun collegas in het relatief rustige Baghlan. Want Oeroezgan geldt als fundamentalistisch bolwerk, niet in de laatste plaats omdat het de geboorteplaats is van de nog altijd voortvluchtige Taliban-leider Mullah Omar. Juist om die reden heeft Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn bevredigende antwoorden gekregen op alle zestien eisen die door ons land aan de NAVO werden gesteld. In geval van nood is er onvoorwaardelijke steun van de Amerikanen in het oosten en van Afghaanse strijdkrachten in Centraal-Afghanistan.
Een vergelijking met het verdoemde Dutchbat in de enclave Srebrenica ten tijde van de Balkanoorlog gaat dan ook op alle punten mank.
Temeer omdat er ook Nederlandse luchtsteun is voor ISAFIII en onze troepen dus niet afhankelijk zijn van buitenlandse mogendheden, zoals destijds in voormalig Joegoslavië waar met name de Fransen onze jongens lieten stikken. Zes ultramoderne Apache Long Bow gevechtshelikopters van de Koninklijke Luchtmacht houden een oogje in het zeil en zijn in geval van calamiteiten binnen enkele minuten ter plaatse. Bovendien zullen de vier F16s die nu nog vanaf het vliegveld van Kaboel opereren naar Kandahar verhuizen, waardoor ze vlakbij het inzetgebied van ISAF-III klaarstaan.
Nederlandse F16s vliegen al sinds 2002 boven Afghanistan. Met destijds als uitvalsbasis het vliegveld van Manas in Kirgizië, werden tal van missies uitgevoerd. Ook één van de KDC-10 tankers vloog geregeld vanaf Ganci Air Base in de voormalige sovjetrepubliek. Diverse keren werden de straaljagers ingezet om grondtroepen te steunen of helikopters in nood te ontzetten.
Zo werden de toestellen op 22 december 2002 tijdens een nachtelijke patrouille gescrambled. Twee Blackhawks waren tijdens een Medevac medische evacuatie in het midden van het land in de problemen gekomen nadat ze met klein kaliber luchtafweer werden beschoten. De Nederlandse jachtbommenwerpers wisten de schutters te verjagen, waardoor de Amerikaanse helikopterbemanningen hun levensreddende missie zonder kleerscheuren konden voltooien. Hetzelfde gebeurde later vele malen met Nederlandse Apaches. Vanaf Kaboel International Airport stegen die dagelijks op om grondtroepen te helpen.
In Oeroezgan moeten de Nederlanders de ISAF-doelstellingen vervullen. Die luiden: het bevorderen van stabiliteit en veiligheid door het vergroten van de steun van de lokale bevolking voor de Afghaanse autoriteiten. Critici in de Tweede Kamer en tal van telkens weer op televisie opduikende specialisten beweren dat wat in Baghlan goed werkt, in Oeroezgan onmogelijk is. Maar militaire deskundigen als generaal-majoor b.d. Frank van Kappen ooit de rechterhand van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, en de huidige commandant van de VN-troepenmacht in Congo, de Nederlandse generaal Patrick Cammaert zijn van mening dat de combinatie van stabilisatie en wederopbouw wel degelijk goed mogelijk is. Precies zo denken tal van hulporganisaties in het gebied.
Verbindingsweg
Volgens inlichtingenrapporten zijn in Oeroezgan ongeveer 300 terroristen actief en het is die groep die door de Nederlanders zal moeten worden geneutraliseerd. Vermoed wordt dat de Taliban vooral op de enige verbindingsweg vanuit Kandahar naar de provinciehoofdstad Tarin Kowt zal willen toeslaan als daar troepenbewegingen plaatsvinden. Door nauw samen te werken met de Provinciale Raad in Tarin Kowt zal de bevolking, in stamverband levende Pathanen, overtuigd moeten worden van de goede wil van de Nederlandse militairen. Dat zij niet, zoals met name de Amerikaanse special forces rond Kandahar, een reputatie genieten van eerst schieten, dan vragen.
Die vriendelijke Nederlandse insteek werkt goed in het noorden van het land en de zogeheten Dutch Approach bracht in het verleden ook de mariniers en luchtmobiele brigade in ZuidIrak succes. Maar in Oeroezgan, zo zeggen de critici, zouden er wel eens tal van lijkenzakken nodig kunnen zijn. Het politieke geharrewar is in kringen van Taliban en Al-Qaeda niet onopgemerkt gebleven. Op extremistische Arabische internetsites wordt het vuurtje opgestookt, in de hoop dat die twijfelende Nederlanders vooral weg zullen blijven. Want Oeroezgan gaat dat kleine vreedzame landje met die softe militairen erg veel weduwen opleveren
De moderne krijgsgeschiedenis kostte de Nederlandse strijdkrachten bij militaire acties 127 doden. Maar daarvan sneuvelden er alleen al 123 in 1953, tijdens een grootschalige operatie in Korea. Recenter, op de Balkan en in Irak, stierven vier soldaten. In Afghanistan was de prijs tot nog toe alleen materieel hoog: twee CH-47D Chinook transporthelikopters (298 squadron) en een Apache AH-64D gingen bij ongelukken in 2005 en 2004 verloren, waarbij vier lichtgewonden vielen. Toch houden ook fervente voorstanders van het uitzenden van ISAF-III rekening met doden en zwaargewonden in Oeroezgan. Uit recent opinieonderzoek blijkt dat 58 procent van de Nederlanders het acceptabel acht als beroepsmilitairen op missie sterven. Steeds meer landgenoten zijn ook voor het uitzenden van troepen naar Oeroezgan. Omdat het geen pas geeft eerst te roepen dat Afghanistan uit het stenen tijdperk moet worden getrokken, om vervolgens niet thuis te geven als gevaar dreigt.
Nederlands hoogste militair Dick Berlijn zei het begin deze maand, tijdens het uitzwaaien van luchtmachtpersoneel naar Kaboel. In Afghanistan is het werk nog lang niet gedaan. Laat ik over één ding duidelijk zijn. Het karakter van de ISAF-missie in het zuiden zal anders zijn dan die in het noorden. Zeker in het begin zullen de eenheden robuuster moeten zijn samengesteld, moet meer weerstand worden verwacht en zullen de risicos aanzienlijk zijn. Maar de verwachting is gerechtvaardigd dat het concept ook in Oeroezgan zal aanslaan, dat ook daar de hearts and minds kunnen worden gewonnen. Dat en daar gaat het uiteindelijk om een alternatief zal kunnen worden geboden aan de straatarme bevolking die al jaren lijdt onder Taliban-terreur.
Bij jou is dat kritisch zijn duidelijk afwezig, dat blijkt wel uit de inhoud van je posting. Blijf maar lekker in de complottheorien geloven, dan beland je vanzelf bij "het feit" dat de Joden de tweede wereldoorlog zijn begonnen.Sandeman schreef:
Logisch nadenken en kritisch zijn en vragen durven stellen is er niet meer bij kennelijk.
...
Ik vrees dat de Nederlandse missie het zal verprutsen en als tegemoetkoming de drempel lager gaan stellen voor vluchtelingen uit Oeroezgan, een soort geval heeft zich eerder voorgedaan na de Nederlandse missie in Bosnie.Wist je overigens dat de grootste oorlogsmisdadigers ten tijde van het Sowjetregime in Afganistan asiel hebben gekregen in Nederland onder paars?
Geef maar aan waarom dan.de grijze muis schreef:Bij jou is dat kritisch zijn duidelijk afwezig, dat blijkt wel uit de inhoud van je posting.Sandeman schreef:
Logisch nadenken en kritisch zijn en vragen durven stellen is er niet meer bij kennelijk.
...
Blijf jij dan maar lekker geloven dat er oorlog gevoerd wordt door de VS omwille van vrijheid. There're the good guys, right?Blijf maar lekker in de complottheorien geloven, dan beland je vanzelf bij "het feit" dat de Joden de tweede wereldoorlog zijn begonnen.
Ja hoe zit 't eigenlijk met die opium? Die VS zijn toch zo anti-drugs? En voeren tegen eveneens een war-against-drugs? Waarom worden die opiumvelden dan niet platgebrand of sterker nog, waarom is dat nog niet allang gebeurd? Uhhhhhhh..... [wortel]Het zal inderdaad een hele klus worden voor de Ned militairen in Uruzgan. Zij moeten rust proberen te brengen in de strijd tussen de 5 stammen die daar wonen en elkaar de tent uitvechten in een papaver veld en die ieder voor zich de totale opbrengst van de opium claimen. De rust handhaven tussen bloembollenpellers is simpeler.
Nee idd, maar niet alleen Afghanistan vind ik.Toch mag Afganistan niet in de steek worden gelaten.
Nee wist ik niet.Wist je overigens dat de grootste oorlogsmisdadigers ten tijde van het Sowjetregime in Afganistan asiel hebben gekregen in Nederland onder paars?
Nee wist ik niet.Wist je overigens dat de grootste oorlogsmisdadigers ten tijde van het Sowjetregime in Afganistan asiel hebben gekregen in Nederland onder paars?