![Rollende ogen :roll:](./images/smilies/icon_rolleyes.gif)
![Razz :P](./images/smilies/icon_razz.gif)
![Afbeelding](http://gallery.digitaleplaza.com/albums/userpics/kartelboot1-b.jpg)
Ik kan je opmerking niet plaatsen.Met een weegschaal meet je niet direct de massa, met een vermogenmeter in de meterkast meet je niet direct vermogen enz. Er worden dus andere natuurkundige eenheden gemeten en die worden in relatie gebracht met de eenheid die we willen weten. Er is geen sprake van een directe massa- of vermogenmeting in de gegeven voorbeelden.
http://www.phy.ntnu.edu.tw/ntnujava/viewtopic.php?t=42Zijn er als gevolg van die Brownse beweging niet soms hogedrukgebiedjes, plaatselijke stormen en dergelijke?
Een aantal deelnemers heeft het in dit topic over het meten van massa en vermogen. De een neemt aan dat je massa en vermogen direct kan meten, de ander niet. Met mijn reactie probeerde ik duidelijk te maken dat vermogen en massa niet direct gemeten worden, maar afgeleid worden van andere gemeten eenheden. (zie voorin dit topic).Ik kan je opmerking niet plaatsen.Zou je de relatie met het nano-windmolentjes verhaal kunnen verduidelijken?
Je zegt het is geen perpetuum mobile van de eerste of tweede soort. Kan er dan volgens jou energie worden gewonnen uit de brownse beweging????Het nano motortje met vaantje is geen toepassing van perpetuum mobile. Niet van de eerste soort en ook niet van de tweede soort. Dat is al meer dan 100 jaar geleden aangetoond.
Nee, een balans 'vergelijkt' momenten.Massa kan ik vergelijken door middel van een balans.
Ken je wel instrumenten die bijvoorbeeld de temperatuur van een volume kunnen meten? (een thermometer meet maar op een punt) Het probleem zit hem in dat je perse een volume nodig hebt voor entropie.ik ken geen instrumenten waarmee ik snel de entropie van een volume kan meten.
Het eerdere wiki-artikel geeft je echter wel een mogelijkheid om een entropie-meter te maken (zij het een met beperkte bruikbaarheid)... waar wacht je nog op?Sterker ik heb nog nooit van een volume de entropie kunnen bepalen.
Als het machientje werkt dan zou deze ook als koelelement kunnen werken. De deeltjes worden in hun snelheid geremd dus koelen ze af.confusie schreef:Hieronder nog een idee voor perpetuum mobile van de tweede orde. Dat is een ding dat gelijkmatig verdeelde warmte energie, waar iedere beweging naar vervalt, weer omzet in een andere energie. Het gaat dus niet in tegen de wet van behoud van energie.![]()
Hoe het moet werken: Er zijn het afgelopen jaar heel kleine motortjes, "nano-motortjes" gemaakt. En een motor is vaak ook te gebruiken als dynamo; een nano-dynamo kan waarschijnlijk dus ook. Op de as van zo'n nano-dynamo wordt aan één zijde een vaantje vastgemaakt. Omdat niet alle moleculen in een gas even snel gaan, zal er soms een zeer snel molecuul tegen het vaantje aanbotsen (de Brownse beweging). De nano-dynamo draait iets, en wekt elektrische stroom op. Samengevat: warmte-energie wordt omgezet in elektrische energie.
Nu weet ik best dat dit ingaat tegen de tweede wet van de thermodynamica. Ik denk alleen dat die wet zijn beperkingen heeft. Die wet is afgeleid van de werking van de grofstoffelijke stoommachine, terwijl dit hier op molecuulschaal moet werken. En zo zijn er nog wel wat meer reserves die ik heb tegen die 2e wet van de thermodynamica.
Wie is het met mij eens dat dit kan werken? En zo niet, kan je dat dan verklaren, niet door direct te verwijzen naar die 2e hoofdwet, want die is afgeleid van een macroscopische machine, maar door het te verklaren vanuit mechanica. Maak rationeel gehakt van het idee!!!![]()
Ik kan die link niet vinden. Wil je me die nog een keer geven?Het eerdere wiki-artikel geeft je echter wel een mogelijkheid om een entropie-meter te maken (zij het een met beperkte bruikbaarheid)... waar wacht je nog op?![]()
De al gemaakte nano-motortjes, of nano-tandwieltjes, lijken ook nogal op grote schaal ontwerpen.Verder wilde ik nog even opmerken dat je primaire motivatie lijkt te zijn: Het zou kunnen werken op kleine schaal omdat dat anders is dan op grote schaal. Maar waarom kom je dan met "grote schaal" ontwerpen? (De ratchet werkt op grote schaal maar op kleine schaal niet.)
Ik heb het hoofdstuk gelezen. In mijn post van wo 1 mrt, 10:40, heb ik het samengevat. Hoofdstuk 41 gaat trouwens helemaal over de Brownse beweging. Dat hoofdstuk geeft ook een antwoord op het vaantje, de gemiddelde kinetische draai-energie is 0,5*k*T.P.S. je moet hoofdstuk 46 van "The Feynman Lectures on Physics Volume 1" eens lezen. Daarin wordt de ratchet geanalyseerd.
Kijk eens in het nieuwsforum:de configuratie waar ik aan dacht maakte gebruik van 'tweezijdige' brownse molentjes, dus de stroompjes die ze zouden genereren (disclaimer: indien uberhaupt mogelijk...) zouden nog gelijkgericht moeten worden.