Voor een hulpeloze baby is huilen een zeer effectief overlevingsmiddel om aandacht, zorg en bescherming van volwassenen te krijgen. Babytranen wekken bovendien tederheid en troost op. Bij volwassenen kan huilen, afhankelijk van de situatie waarin het gebeurt, andere signalen afgeven en reacties oproepen. Een huilbui kan de boodschap uitzenden dat de persoon in kwestie iets niet aan kan, zich overweldigd voelt.
Huilen kan ook een manier zijn om in een conflict de witte vlag te hijsen door jezelf de kwetsbaarste te tonen. Tranen kunnen verder een uitdrukking van verbondenheid zijn: ik leef met je mee. Of het bewijs van een gevoelige inborst. Heel vaak is een huilbui van alles een beetje.
Een andere vraag waar huilwetenschappers nog geen bevredigend antwoord op hebben gevonden, is waarom vrouwen zoveel vaker huilen dan mannen. Want dat ze dat doen, staat inmiddels wetenschappelijk wel vast. Uit tal van onderzoeken blijkt dat volwassen vrouwen 25 tot 50 keer per jaar huilen, en mannen maar 5 tot 20 keer. In de kindertijd is dat verschil er nog niet. Jongensbabys huilen zelfs iets meer dan meisjesbabys. Maar na het twaalfde levensjaar beginnen jongens en meisjes zich ook wat betreft huilgedrag sterk van elkaar te onderscheiden.
Link
Dit geeft niet precies antwoord op de vraag, maar het echte antwoord is naar mijn idee alleen maar speculatief en is het nóg niet wetenschappelijk bewezen.