Hallo allemaal,
Ben nieuw op dit forum zat eigenlijk ook met deze vraag.
Heb naar aanleiding van deze thread nog een en ander.
Er wordt gezegd de stroom loopt de grond in en er weer uit. Bekend is dat geleiding in water toch iets anders is dan in koper gewoon een voorstelling van een doorlopende stroom is dus een gesimplificeerde voorstelling.
Dan de randaarde. Qua beveiliging zou die randaarde helemaal geen onderdeel van het electriciteitscircuit hoeven zijn. Gewoon de omhulling van apparatuur er op aansluiten en pas als daarop door kortsluiting dan spanning komt is er een verbinding tussen electriciteitsnetwerk en aarde waarna een aardlekschakelaar die onmiddelijk weer onderbreekt op een punt waardoor apparatuur waarin de kortsluiting ontstaan is van elektriciteit afgesloten wordt. Een aardlek schakelaar zou zelfs bij travo's geinstalleerd kunnen worden.
Er zijn echter - zoals ik begrepen heb - twee andere redenen waarom de circuits geaard worden. De eerste is buffering grote circuits geven minder spannings-stroom fluktuaties bij plotseling inschakelen of uitvallen van apparatuur en vervolgens vraagt de omvang van de systemen om de aarding omdat de frequentie anders niet zuiver loopt; uit de pas lopende energie wordt opgenomen door de aarde. Beide eisen die aan het net gesteld worden hebben iets tegenstrijdigs en op deze manier wordt het dan maar opgelost. Het verdiend wat mij betreft geen schoonheidsprijs.