Ger schreef:Beweging van de lucht kan wel degelijk een rol spelen doordat het beeld vervormd wordt. Kijk maar eens naar de lucht boven een warmtebron. Dan zie je ook dat hetgeen daarachter vertekend wordt.
Da's waar. 't Zal wel aan de waterdamp in de atmosfeer liggen... (is dat zo of ligt dat ergens anders aan?). Als je dus op de maan staat, zie je als het goed is de sterren niet fonkelen?
De reden van het flikkeren van sterren heeft inderdaad met de turbulentie en waterdamp in de lucht te maken. Vooral die waterdamp speelt een zeer grote rol.
Simpel voorbeeld: Als de wind uit het (zuid) westen komt, en dus rechstreeks vanover de oceaan, zit die luchtmassa vol verdampte watermoleculen die het licht kunnen breken.
De seeing, de naam die men geeft aan de condities die ervoor zorgen dat sterren al dan niet flikkeren, is dan ook altijd slecht.
Als de wind uit het noorden komt, dus als er polaire of nog beter (maar zeldzaam) arctische lucht naar onze streken wordt gevoerd is deze véél minder verzadigd met water en zijn de seeing-condities veel beter. Ook lucht uit het Oosten heeft die kenmerken.
Slechte seeingcondities zijn een hel voor astronomen en hebben een grote invloed op de scherpte van een beeld.
Men heeft nu een techniek ontwikkelt waarbij men met een laser een soort artificiële ster maakt, en door hier de afwijking te bekijken kan men het vertreoebelde beeld corrigeren.
http://www.lc.leidenuniv.nl/lc/web/2005/159/press.php3