King Arthur
Artikelen: 0
Berichten: 11
Lid geworden op: vr 14 apr 2006, 09:24

Zoeken naar zwarte gaten

Hoe zoeken wetenschappers met de houdige technologie naar zwarte gaten?

Zoeken ze wat rond met telescopen, of kijken ze naar plekken waar minder sterren zichtbaar zijn ( licht kan niet aan een zwart gat ontsnappen, dus zouden er rond een zwart gat geen sterren zichtbaar zijn ).
the_ninth_bit
Artikelen: 0
Berichten: 43
Lid geworden op: do 13 apr 2006, 19:31

Re: Zoeken naar zwarte gaten

Volgens mij kijken ze ook naar plaatsen waar een hele groep sterren naar 'verschuiven' omdat ook die sterren worden aangetrokken door zwarte gaten
Gebruikersavatar
Brinx
Lorentziaan
Artikelen: 0
Berichten: 1.433
Lid geworden op: di 23 aug 2005, 11:47

Re: Zoeken naar zwarte gaten

De eerste zwarte gaten (waarvan Cygnus X-1 weer de eerste was) zijn ontdekt vanwege het feit dat het sterke bronnen van Rontgenstraling zijn. Dit komt doordat gas, wanneer het naar een zwart gat toevalt, doorgaans terecht komt in een 'accretieschijf' (zie img.tfd.com/wiki/2/2a/Accretion_disk.jpg voor een voorstelling van hoe zo'n accretieschijf er wellicht uitziet). In de schijf is er een steke onderlinge wrijving tussen de verschillende 'ringen' materie, die daardoor erg heet wordt en zo Rontgenstraling uit kan gaan zenden. Als er dus een bron van Rontgenstraling wordt gevonden (door een Rontgentelescoop aan boord van een satelliet) vlak naast een ster, zonder dat er verder iets te zien is op die plek, kan het een zwart gat zijn.

Een andere techniek om mogelijke zwarte gaten te detecteren is 'microlensing'. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het feit dat zwarte gaten de ruimte-tijd sterk krommen in hun buurt, en dat licht daardoor afgebogen wordt. Door dit effect kan een zwart gat als een soort lensje fungeren wanneer er vanuit ons gezien een ster precies achterlangs beweegt. De ster wordt daardoor voor ons wat helderder wanneer hij achter het zwarte gat zit, en neemt daarna weer zijn normale helderheid aan. Normalere objecten krommen de ruimte-tijd ook (er is eigenlijk alleen maar massa voor nodig om dat te doen), maar bij zwarte gaten is het effect het sterkst.

Terug naar “Ruimtefysica”