Dutch Leek schreef:Da's net een voorbeeld aandersom. Een geurspecifiek woord gebruiken om een smaak te beschrijven.
En eigenlijk ook weer niet, want de belangrijkste factor in proeven is de neus/geur en niet de smaak/mond. We proeven grofweg 5 smaken;zoet, zuur, zout, bitter en umami.
En niet alleen de geur is belangrijk voor de smaakbeleving. Wanneer men in een restaurant leidingwater in bronwaterflessen serveert, proeven de klanten wat ze denken dat ze krijgen.
En het voorbeeld in de Nederlandse literatuur van de huisknecht Joost die bij de "eenvoudige doch voedzame maaltijd" waarmee traditioneel een avontuur van heer Bommel wordt afgesloten, Algerijnse foezel in een bordeaux-fles serveert, wordt waarschijnlijk in de werkelijkheid behoorlijk vaak nagevolgd zonder dat de gasten het merken.
Toen ik overigens op het Web op "foezel" zocht om de spelling te controleren, bleek dat zowaar een bestaand Nederlands woord te zijn waarmee de hogere alcoholen dan ethanol worden aangeduid die bij de gisting ook in kleine hoeveelheden worden geproduceerd. Zo leer je toch iedere dag wat nieuws!