zpidermen schreef:Waarom zijn er zoveel verschillende talen? Ik kwam op deze vraag naar aanleiding van de vraag in hoeverre mensen en dieren van elkaar verschillen. Een van die verschillen is onderlinge communicatie, wat bij mensen veel verder ontwikkeld is. Maar er is dus nog een verschil, namelijk de hoeveelheid verschillende talen.
Voorbeeldje: een Afghanistaanse struisvogel klinkt precies hetzelfde als een Australische struisvogel en een Nederlandse kikker kwaakt precies hetzelfde als een Roemeense kikker en een Deense dog blaft in Denemarken precies hetzelfde als in Zuid-Afrika.
In Afghanistan en Australië komen helemaal geen struisvogels voor. Het is in het kader van deze discussie van weinig belang maar het wijst er wel op dat je je slecht hebt voorbereid.
En bij vogels die een groot verspreidingsgebied hebben of waarvan van elkaar geïsoleerde populaties bestaan, hebben de ornithologen soms wel degelijk verschillen in de zang kunnen vaststellen.
Maar als ik een Afghaan, een Australier, een Nederlander, een Roemeen, een Deen en een Zuid-Afrikaan naast elkaar neerzet, kunnen ze brullen wat ze willen, maar zonder taalcursus zullen zij elkaar niet begrijpen.
En dat vind ik eigenlijk best vreemd, want als je er vanuit gaat dat mensen, net als dieren, van eencelligen afstammen, en van eencelligen geevolueerd zijn, tot wat mensen en dieren nu zijn, vind ik het hoogst opmerkelijk dat dieren geen verschillende talen kennen, en mensen wel...
Zoals gezegd kunnen dieren van dezelfde soort wel degelijk verschillende "talen" kennen. De verschillen zijn natuurlijk minder groot dan tussen menselijke talen, maar er is ook minder ruimte voor variatie. Een merel kan geen discussie voeren over het ontstaan van talen, en hoeft dat ook niet te kunnen.
Het ontstaan van verschillende talen is helemaal geen mysterie. Als je een beetje oplet, merk je dat de taal voortdurend verandert. Lees maar eens een boek van honderd of zelfs twintig jaar geleden.
Wanneer twee groepen mensen die oorspronkelijk dezelfde taal spreken een tijd lang geen of weinig contact met elkaar hebben, zullen ze elkaar op den duur niet meer kunnen verstaan. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met de Hollandse kolonisten in Zuid-Afrika. In de 17e eeuw spraken die nog gewoon een Hollands dialect, maar nu zijn Nederlands en Afrikaans twee verschillende talen geworden. Bijvoorbeeld:
nl: Vroeger spraken we dezelfde taal maar nu spreken we verschillende talen.
af: Vroeër het ons dieselfde taal gepraat, maar nou praat ons verskillende tale.
Hoe langer zo'n scheiding duurt, hoe meer de talen gaan verschillen. Na wat oefening kan een Nederlander die alleen Nederlands zou kennen, het meeste wat een Afrikaans sprekende Zuidafrikaan zegt, waarschijnlijk wel verstaan, van Duits zal hij ongeveer begrijpen waar het over gaat, van Zweeds zal hij af en toe een bekend woordje opvangen, en van Russisch of Hindoestaans begrijpt hij helemaal niets.
Overigens geloof ik helemaal niet in de evolutietheorie, maar da's een andere discussie. Het gaat me nu alleen om het ontstaan van al die verschillende mensen-talen.
Niemand "gelooft" in de evolutietheorie. Geloven doe je in religies, niet in theorieën.