Op 12 december heeft de op een na hoogste EU rechter bepaald dat de Mujehadin Khalq (PMOI) met onmiddellijke ingang moet worden geschrapt van de lijst van terroristische organisaties van de EU. (inmiddels ook te zien bij de hier eerder geplaatste links door voetbalnu en al toegevoegd bij wikipedia). De plaatsing op de EU-terreurlijst in 2001 zou niet correct verlopen zijn. De gelden van die groepering die sinds mei 2002 bevroren zijn, hadden dat nooit mogen worden. De EU landen kunnen in hoger beroep gaan bij het Europese Hof van Justitie om de ontvriezing te laten opschorten en alsnog proberen de groepering op de lijst te plaatsen.
Het Gerecht heeft bepaald dat de onmiddellijke bevriezing weliswaar terecht was omdat anders gelden weggesluisd hadden kunnen worden, maar na de bevriezing had de EU de Mujehadin Khalq wederhoor moeten bieden, omdat dat laatste niet is gebeurd zijn fundamentele rechtsbeginselen geschonden, vanwege die procedure fout is de organisatie ten onrechte op de terreurlijst geplaatst, aldus het Gerecht van Eerste Aanleg.
Blokkade van gelden van terroristische organisaties die op de VN lijst staan wordt overgenomen door de EU. Het VN- recht prevaleert boven het EU -recht, echter de Mujehadin Khalq is door de EU zelf op de EU terreurlijst geplaatst en dan behoort daar een zelfstandige Europese toetsing van de procedure bij, aldus de op een na hoogste rechter van de EU, het Gerecht van Eerste Aanleg.
Eerder stelde ik de vraag wat er met de gelden van een terroristische organisatie gebeurt.
Waar gaan uiteindelijk de bevroren gelden van een terroristische organisatie naar toe? Vervallen zij aan de staat met het bankaccount? Indien ja, hoe lang duurt dat?
Ik herhaal mijn eerdergestelde vraag maar even. iemand die het weet?
Martine, de politiebeambte die naar de islam overging en lid van de Hofstadgroep werd, deed aan geldinzameling voor de terroristische beweging de al agsa martelarenbrigade. Er schijnt een bedrag van ongeveer 650.000 euro te zijn overgemaakt naar een rekening van die godsdienst -en politiekefanaten in Duitsland.
Een deel van dat geld is ingezameld op islamitische scholen in Nederland. De leerlingen leegden hun spaarpotje heel spontaan, ipv voor een scooter te sparen of een islamitische Barbie of iets anders.
Vervalt dat geld aan Duitsland op den duur of gaat het terug naar Nederland?
Als een organisatie van de lijst geschrapt zou worden, gaat dat geld dan naar hen terug bilaa riba? Wat gebeurt er ondertussen mee, staat het nu op een renterekening of worden er staatsobligaties van gekocht of is het zg durfkapitaal? Wie weet er meer over?
In dit geval, stel dat de organisatie weer beschikking krijgt over de gelden na deze ontvriezing, krijgt zij dan het oorspronkelijke bedrag, volledig bilaa riba of wordt de inflatie meegewogen? Weet iemand inmiddels al iets hierover?