Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Anonymous
Artikelen: 0

Versnellingsopnemer

Heey luitjes, daar zijn we weer van het udens college...

Wij hebben een vraagie: wie weet er hoe je een versnellingsopnemer zelf in elkaar kan zetten en heeft daar dus een bouwtekening van? Daar doen wij namelijk ons profielwerkstuk over!

Als iemand ons zou kunnen helpen of oko maar enige info over achtbanen in combinatie met G-krachten en versnelling heeft, zou die het ons dan willen laten weten op: --geen email adres in bericht aub, hou het op dit forum--

We zouden het meeste geholpen zijn met een bouwtekening van een versnellingsopnemer...

Alvast bedankt he...

Daniel en Koen
Gebruikersavatar
Bro
Artikelen: 0
Berichten: 1.072
Lid geworden op: ma 13 jan 2003, 23:53

Re: Versnellingsopnemer

Je kan ze maken met behulp van een magneetje in een spoel dat kan veren. Wil je hen nou echt klein dan kan je piezo actuatoren gebruiken.

PS: Van dit forum is het de bedoeling dat informatie hier verzameld wordt, zodat als later iemand met een vraag zit en hij al beantwoord is, hij het antwoord kan vinden. Het vragen dat mensen je gaan e-mailen is dus niet netjes, want het behoort een open discussie te zijn. (als je je inschrijft krijg je overigens een mailtje wanneer er wordt gereageerd). Lees ook de regels.
Anonymous
Artikelen: 0

Re: Versnellingsopnemer

Sorrry Bro, maar dat wisten we nog niet... we hadden de regels idd nog niet gelezen. Maar discussier maar eens idd over hoe je een versnellingsopnemer kan bouwen :shock:

Dan mengen wij ons ook dagelijk in deze discussie, ook over de ervaringen die we opgedaan hebben...
Gebruikersavatar
DePurpereWolf
Artikelen: 0
Berichten: 9.240
Lid geworden op: wo 12 mar 2003, 19:44

Re: Versnellingsopnemer

Je kan een versnelling registreren door een piezo electrisch kristal. Maar een veertje kan ook al snelheid registreren.

Wat je kan doen is een gewichtje aan elke zijde (6) aan een veer vast maken. en deze veren in een kamer vast zetten.

Aan elk veertje kun je de kracht meten door een touwtje door het midden van een veertje te laten lopen. Al deze 6 touwtjes maak je vast aan een gewichtje (kleiner als dat in de kamer) Deze gewichtjes dienen als demping. Maar je kunt er door middek van katrolletjes ook voor zorgen dat al deze 6 gewichtjes langs elkaar komen hangen. Als het blokje een snelheid registreerd zie je dat door dat een blokje om hoog gaat.

Ach, gewoon wat gaan knutselen, dat is toch leuker dan een bouw tekening natekenen. 8)
uc
Artikelen: 0
Berichten: 3
Lid geworden op: wo 01 okt 2003, 11:00

Re: Versnellingsopnemer

We zijn te weten gekomen dat je ook met behulp van een piezo elementje zo'n versnellingsmeter kunt bouwen. Weet misschien iemand de werking van zo'n elementje en hoe we die kunnen gebruiken?

Groetjes, UC
Gebruikersavatar
DePurpereWolf
Artikelen: 0
Berichten: 9.240
Lid geworden op: wo 12 mar 2003, 19:44

Re: Versnellingsopnemer

een piezo electrisch kristal heeft de eigenschap een kleine spanning af te geven als er een druk op komt te staan. Deze druk kan in de vorm van een massa zijn. Als een massa op een Piezo electrisch kirstal ligt geeft het dus een spanning af. Bij het versnellen van deze steen verandert de spanning. Dit verschil in spanning is dus lineair evenredig met de versnelling. Een constante moet je proefsgewijs bepalen.
uc
Artikelen: 0
Berichten: 3
Lid geworden op: wo 01 okt 2003, 11:00

Re: Versnellingsopnemer

We weten inmiddels al dat we een kubus van piezo elementjes gaan bouwen met daarin een geladen bolletje. Iemand daar nog leuke ideeen over misschien?
Gebruikersavatar
DePurpereWolf
Artikelen: 0
Berichten: 9.240
Lid geworden op: wo 12 mar 2003, 19:44

Re: Versnellingsopnemer

Waarom een geladen bolletje?

Gewoon een stevige (metalen) doos, aan de onderkant een piezo-elementje, een aan de zijkant, en een op de zijkant die loodrecht op de eerste zijkant staat. Dan een groot gewicht in de doos plaatsen die in contact staat met de laatste twee, draadjes aansluiten en gaan met die banaan.

Hoe je je gegevens in leest is ook een goede vraag. Je kan het moeilijk doen, door het in te lezen in de computer, maar je kunt ook de draadjes aansluiten aan een oscilloscoop.

Als je geen driedubbele ingang in je oscilloscoop hebt. Meestal zijn het er maar 2. En je mag maar een oscilloscoop gebruiken, wordt het wel ingewikkelder.

Je kunt van elke spanning een wisselspanning maken. Als je dat bij elke drie doet, maar er wel voor zorgt dat het alle drie verschillende frequenties zijn. Deze kun je inlezen in de oscilloscoop. Het zal er dan heel erg raar uitzien, en mischien wel als ruis. Maar als je er een Fourier transformatie op los laat zul je zien dat er in het frequentie spectrum pieken verschijnen bij juist die wisselspanninkjes die je hebt ingesteld.

(let op dat je geen harmonische frequenties van elkaar neemt, die kunnen namelijk ook verschijnen. Dus niet 500 Hz en 1000 Hz, maar liever 500, 600 en 700.)
uc
Artikelen: 0
Berichten: 3
Lid geworden op: wo 01 okt 2003, 11:00

Re: Versnellingsopnemer

Dit lijkt ons ook een goed idee. We hebben het er met onze toa op school over gehad. Die vond het ook een goed idee. We hebben al een paar metingen uitgevoerd, maar de apparatuur werkte niet echt mee. Binnenkort hopen we serieuze metingen te kunnen doen.

Nouja... die metingen hebben we dus de gehele dag door geprobeerd te maken, maar helaas zonder succes. Het piezo-elementje bleek niet die spanningsverschillen snel genoeg te kunnen omzetten. Zo duurde het ongeveer een minuut voordat hij weer terug op oud niveau was. We hebben in overleg met de TOA allerlei dingen geprobeerd. Zonder ook maar enig succes...

Nu vroegen wij ons af of jullie nog meer ideeen hadden om een versnellingsopnemer te bouwen, maar dan zonder piezo-elementjes, maar met behulp van andere apperatuur. Ook daar kunnen we dingen voor aanschaffen...

Dus... heb je ideeen? Laat het ons horen! :shock:

Terug naar “Natuurkunde”