Nee, dit is dus niet waar. Als ik namelijk een zwart en een wit balletje heb en ik geef er jou een (je mag niet kijken), en de ander hou ik en jij gaat naar new york, kijkt daar, dan weet je ook instantaan welke kleur ik heb. Instantaan informatie krijgen is dus niet echt raar of in tegenspraak met de SRT.
Dit is geen goede vergelijking, de informatie moet namelijk eerst van hier met mij mee reizen naar New York. Dat is anders dan bij QM want de impuls van het ene deeltje ligt pas vast op het moment van meten zelf.
Over de EPR paradox: wat jij beschrijft zou best kunnen kloppen, maar dit is dan wel de oorspronkelijke paradox zoals Einstein en co hem bedacht hebben. Met de bedoeling om de onvolledigheid van QM aan te tonen.
Destijds was dit echter puur een gedachte-experiment. Later is dit werkelijk getest. En wat bleek: Einstein zat er naast! Het probleem zat em in de aanname dat het andere deeltje vanwege de SRT niet verstoord kan worden. Het bleek namelijk dat het deeltje wel degelijk instantaan verstoord wordt! Het lijkt erop dat informatie sneller dan het licht gereist heeft. Toch is dit niet in tegenspraak met SRT omdat je nooit vantevoren weet wat er uit de meting gaat komen en dus kun je deze 'informatie' nooit als communicatiemiddel gebruiken.