Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gebruikersavatar
zpidermen
Artikelen: 0
Berichten: 1.623
Lid geworden op: do 17 nov 2005, 14:27

De letter 'Z' in het alfabet

Beetje vreemde vraag misschien, maar waarom is de letter 'Z' in het alfabet, als je het uitspreekt, als enigste letter een drieklank, namelijk 'zet', terwijl alle overige letters (m.u.v. de letter 'X', maar dat komt, omdat de letter 'X' eigenlijk een samengestelde klank is) tweeklanken zijn? Waarom wordt de letter 'Z' als 'zet' uitgesproken en niet als bijvoorbeeld 'zee', wat veel meer in overeenstemming is met de andere letters van ons alfabet. En wie heeft eigenlijk bepaald dat de letter 'Z' als 'zet' uitgesproken moet worden?
Beter kaal als geen haar want een kip snurkt
Alejandero
Artikelen: 0
Berichten: 24
Lid geworden op: za 20 mei 2006, 01:44

Re: De letter 'Z' in het alfabet

De Latijnse 'Z' stamt af van de Griekse 'Zeta'. Op een bepaald moment is de Z, toen nog op de zevende plaats in het alfabet, vervangen door de letter G. Later is onder invloed van het Grieks de letter opnieuw ingevoerd, maar aan het eind van het alfabet geplaatst. De Griekse naam (Zeta) bleef de letter grotendeels houden.

In het (Amerikaanse) Engels wordt de Z als /zie/ uitgesproken, omdat dit rijmt op /vie/ ('V') en daardoor beter te onthouden is voor de kleintjes.
Johan2
Artikelen: 0
Berichten: 1.780
Lid geworden op: zo 04 dec 2005, 00:58

Re: De letter 'Z' in het alfabet

De Latijnse 'Z' stamt af van de Griekse 'Zeta'.
Maar als dat de reden zou zijn, zou de 'B' als 'bet' uitgesproken worden. Kan het ook hier een rijmpjesreden zijn (...iks ij, zet, dat zijn de letters van het alfabet), of gewoon dat een gesloten klant op het eind een gevoelsmatig betere afsluiting vormt dan een open klank?
<i Si vis pacem paralellum</i (J. Goedbloed)
Luka
Artikelen: 0
Berichten: 38
Lid geworden op: wo 20 sep 2006, 17:31

Re: De letter 'Z' in het alfabet

Misschien is het verschil dat de letter z niet werd gebruikt door de Romeinen en pas later terug werd ingevoerd toen het Grieks terug wat bekendheid kreeg (o.i.v. van de humanistische beweging). Toen opteerde men voor de (semi-)Griekse benaming, terwijl voor de andere letters de Romeinse benaming werd gebruikt.

Ik weet hier zelf niets van, ik volg gewoon de redenering van Alejandero.
Programming today is a struggle between software engineers trying to build bigger and better idiot-proof programs, and the universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the universe is winning.

Terug naar “Taalkunde”