waarom is dit eigenlijk niet mogelijk?
kan men niet met 2 verschillende meetbronnen hetzelfde massapuntje volgen?
Dit is niet waar, ten minste, niet de juiste verklaring. Het onzekerheidsprincipe is namelijk een wiskundige relatie en heeft niks met de mechanische werking (en verstoring) van het meten te maken.Omdat als je het ene meet, je het andere sterk beïnvloedt.
Dat is niet waar. De onzekerheidsrelatie heeft niks met de nauwkeurigheid en het mechanisme van meten te maken. Bekend is de EPR-paradox. Hierbij heb je twee deeltjes, en zal de nauwkeurigheid van plaats en impuls van het ene deeltje zich precies volgens de onzekerheidsrelatie gedragen terwijl je _geen_ meting aan dit deeltje verricht (je meet namelijk aan het andere deeltje, dus alleen daar kunnen mechanische oorzaken een rol spelen).Wat relevation vertelt is correct, dat is de werkelijke onderliggende gedachte.
Wat ik bedoel is dat de bewering dat het onzekerheidsprincipe voortkomt uit 'de manier van meten' waarbij bijvoorbeeld de invloed van een foton/elektron op een deeltje wordt gegeven bij het bepalen van de plaats (of impuls) niet correct is. In het geval van twee deeltjes zal deze mechanica (een foton/elektron afschieten dus) van het meten niet optreden bij het tweede deeltje dat zich (ruimtelijk gescheiden van het eerste deeltje, mogelijk met lichtjaren afstand van elkaar) in rust bevindt.Ik ken de EPR-paradox niet, maar ook al onderzoek je het ene deeltje, het andere deeltje kan daar ook een invloed van ondervinden. Dus zomaar stellen dat als je het ene deeltje niet beïnvloed en het andere wel dat het ene dus ongewijzigd blijft is erg kortzichtig.
Jawel, maar met de uitvinding van de integraal bleef de oudere wiskunde gewoon correct. Als we op een dag toch tegelijkertijd plaats en impuls zouden kunnen meten, dan betekent dat dat quantummechanica honderd jaar lang een foute theorie is geweest. QM zegt namelijk dat het theoretisch onmogelijk is plaats en impuls te meten. Das heel wat anders dan gewoon zeggen dat we het technisch nog niet kunnen (zoals in jou wiskundige voorbeeld).Evil Lathander schreef:Mss niet met de huidige middelen, maar vroegerkon men ook geen afmetingen maken van volumes of hoeveelheden met wiskunde formules die perfect nauwkeurig waren... todat de integraal uitgevonden werd...
dus als we nog zo'n revolutie kunnen vindne op dat vlak... zijn we er...
maar mss gaat dat ons 15% actief brein te boven...
Helemaal goed! 8) een quantummechanisch deeltje is in feite ook gewoon een 'signaal'. De energie wordt gegeven door het frequentie van dit signaal dus is het onmogelijk een tijdstip aan te wijzen en op dat tijdstip de energie van het deeltje te bepalen. hetzelfde geldt voor plaats en impuls. De impuls is de golflengte van het signaal.bram2 schreef:Er bestaat ook een onzekerheidsrelatie als je naar spectrale inhoud van een signaal gaat kijken (wavelet analyse genaamd). Wil je een bepaalde frequentie in het signaal localiseren in de tijd, is het onmogelijk om dit met oneindige nauwkeurigheid te doen. Uitleg hiervoor is dat als je de plaats in het signaal exact wil bepalen je oneindig kort naar het signaal zou moeten kijken. Maar als je oneindig kort naar een signaal kijkt kan je niets zeggen over de frequentie want je signaal verandert niet.
Stel dat je nu de frequentieinhoud exact wil bepalen, dan zou je oneindig lang naar een signaal moeten kijken en dus helemaal geen idee hebben van de localisatie van elke frequentie.
(hopelijk was dit wat duidelijk uitgelegd)
Ik vermoed dat in de quantumfysica de rede ook iets in die aard zal zijn, maar kan het er niet direct op toepassen.