Windsurfer schreef:1. nee. er is geen aanleiding te veronderstellen dat intelligentie varieert over bepaalde etniciteiten. daar is wel een bekend boek over geweest, the bell curve, maar dit boek is een voorbeeld van het verkeerd gebruik van methoden en statistiek. een groot probleem is dat culturele invloeden meetellen bij het testen op iq, maar in principe is er dus geen aantoonbaar verschil.
2. iq is te bepalen, en staat redelijk vast qua aanlegdeel, maar een ander deel is te trainen. maar verwacht geen grote veranderingen, het zal nooit meer dan een paar punten verschillen.
Stelling 1 is niet juist. Er is wel degelijk een verschil tussen verschillende landen en ethniciteiten. Deze veschillen zijn persistent en duidelijk zichtbaar. Zuid Oost Aziaten scoren het hoogst van alle ethnische groepen/rassen. Dit verschil is er gewoon klaar. Wetenschappers hebben dit onderzocht door ook bijvoorbeeld adoptiekinderen te testen. Maar wat dan dit verschil veroorzaakt is niet helemaal duidelijk, het kan te maken hebben met culturele bias, maar het verschil is er ook bij voor cultuur gecorrigeerde iq-testen. Error in de testen, toeval en andere oorzaken kunnen nooit het grote verschil verklaren over zo'n grote groep. Een verschil van 7 tot 10 punten over een groep van tien tot honderd duizenden mensen is heeeeel erg significant. Het het verschil is er, het verschil is groot en persistent.
MAARRRRRR:::::::
Als je kijkt naar welke landen de beste academische prestaties levert (nobelprijswinnaars, top politici en kunstenaars etc), komen Aziaten er niet beter vanaf denk ik.
http://nobelprize.org/nobel_prizes/lists/2006.html
stelling 2:
Ik wil hier aan toevoegen dat intelligentere mensen met een laag opleidingsniveau, wel heel veel baat kunnen hebben bij training. Mensen die een gemiddeld intelligentieniveau hebben en op hun plek zitten op het mbo of mavo, zullen nauwelijks baat hebben bij training. Dit is een aardige manier om onderpresteerders eruit te pikken. Ik heb in mijn werk als testpsycholoog gezien dat sommige mensen wel 12 punten hoger scoorden dan de vorige keer puur doordat ze intellectueel geprikkeld zijn door een studie of een uitdagendere functie op een baan.
Er zijn ook mensen die slecht presteren op een iq-test vanwege slechte concentratie, gebrek aan motivatie of doordat ze gewoon hun dag niet hebben.
Er zijn rekentruukjes voor om die mensen eruit te pikken, ik zal niet in detail treden maar daar wordt naar gekeken.