DPAD is een distributed computing project dat zich bezig houdt met het simuleren van een deeltjesversneller. De home page van het project is te vinden op http://www.stephenbrooks.org/muon1/.
Het doel
Het experiment waar dit project aan meewerkt, heet de Neutrino Factory. Dit project zal zo rond het jaar 2015 worden opgezet. Het onderzoek zal zich in hoofdzaak richten op het onderzoek naar neutrino's. Neutrino's zijn fundamentele deeltjes. Dat wil zeggen dat de wetenschap er (tot op heden) vanuit gaat dat ze niet opgebouwd zijn uit nog kleinere deeltjes. Het onderzoek richt zich op de vraag of neutrino's onderweg van type kunnen veranderen (want er zijn drie typen), en of ze een massa hebben. Als dit het geval blijkt, willen de wetenschappers natuurlijk weten wat die massa precies is.
Het project zal dit onderzoek naar de neutrino's verrichten door op verschillende plaatsen op aarde meetstations te bouwen en vervolgens van het ene naar het andere station neutrino's af te schieten. Dit lijkt onmogelijk, maar bedenk dat en neutrino een bijzonder deeltje is: het is zo klein, dat de kans ongelofelijk klein is dat een neutrino ergens tegenop botst. Het gaat dus gewoon langs de kern van een atoom, zo tussen de elektronen door. Iedere seconde gaan er miljarden neutrino's door je lichaam, maar je merkt er niets van, simpelweg omdat je niet wordt geraakt!
De reden
Wetenschapperst willen allereerst meer over dit deeltje te weten komen omdat het zo'n beetje het meest voorkomende deeltje in het heelal is. Verder zou het hebben van een massa kunnen betekenen dat het heelal uiteindelijk weer in elkaar valt. Implodeert, dus. Verder kan deze informatie gebruikt worden om een beter beeld te krijgen van hoe het universum is ontstaan. De "hoofdmachine" die voor dit project gebouwd gaat worden, heeft meerdere doelen. Dat mag ook wel, want de kosten worden geraamd op ten minste 1,9 miljard dollar. Naast het neutrino-onderzoek zal er ook gekeken worden of radioactief afval kan worden geneutraliseerd door de stof om te zetten in stabiele elementen.
De methode
Het experiment gaat alsvolgt in zijn werk. Allereerst worden er protonen op een plaat afgevuurd. Dit is waar de client begint met rekenen. Dit afvuren van een proton zal ook bij het onderzoek naar radioactief afval worden gebruikt. Als de proton de plaat raakt, komen er pionen vrij. Deze pionen vervallen naar muonen. De muonen gaan naar een speciale opslagring waar ze uiteen zullen vallen in elektronen en neutrino's. Dit is het belangrijkste van het hele experiment. De pionen moeten zo goed mogelijk samen gevoegd worden terwijl ze in muonen vervallen. Hoe beter dit lukt, hoe beter de rest van het proces zal verlopen. Als dit proces niet efficiënt genoeg verloopt, zal er geen subsidie voor het project vrijkomen. De mensen die aan het project meedoen hebben echter de verwachte efficiëntie al verdubbeld. De kans is dus groot dat de machine gebouwd gaat worden. Om de zoveel tijd zit het project in een fase waarin geen betere resultaten meer worden geboekt. Daarom wordt er bijna continu gewerkt aan een andere client/simulatie, die dan een ander deel van het vervalproces zal gaan onderzoeken, of die een geheel andere techniek van pionclustering zal gaan optimaliseren.
De organisatie
Dit project wordt geheel geleid door een wetenschapper aan de universiteit van Oxford, Stephen Brooks. Hij rapporteerd eens in de zoveel tijd aan de leiding van het Neutrino Factory experiment (tijdens symposia). Uiteindelijk is hij met dit project slechts een van de vele mensen die aan het experiment meewerken.
MEEDOEN
Nederland heeft een reputatie opgebouwd in distributed computing.
De Dutch Power Cows staan op veel projecten op nummer 1 wereldwijd
Bij DPAD staan de DPC op de nummer 2 maar binnekort waarschijnlijk op nummer 1
als er genoeg animo is lijkt het me een leuk idee om als leden van het wetenschapsforum mee te doen met dit project als subteam van de Dutch Power Cows en te proberen om de nummer 1 positie binnen de dutch power cows over te nemen...
Dagelijks zijn er statistieken beschikbaar op de site over het aantal berekeningen dat per member is ingeleverd..
Je merkt er niets van dat het programma draait op je pc omdat het programma de idle time van je processor gebruikt.. de animaties van het procces is alleen al de moeite waard..
LINKS
Om de client te downloaden en te instaleren en je aan te melden bij de Dutch Power Cows
http://www.student.kun.nl/e.jansen/dpcfaq/dpad.html
Website van DPAD
http://stephanbrooks.org/muon1/
Wie zijn de dutch power cows en wat is distrubuted Computing
http://gathering.tweakers.net/forum/list_m...messages/906244