gmlk schreef:a/b=c iff a = bc
10/0=x iff 0x=10 ... Er bestaat geen getal x die hieraan kan voldoen.
DAt hangt sterk van je definitie af. Een stukje uit het artikel uit de volkskrant:
De Indiase wiskundige Brahmagupta, die rond 625 als eerste rekenregels voor nul en negatieve getallen opschreef, vond dat deling door nul een breuk met noemer nul opleverde. Een elegante oplossing, maar hij vertelde er niet bij hoe je zulke breuken bij andere getallen moet optellen. Delen door nul is flauwekul, vatten veel moderne wiskundeleraren de discussie samen, wat in elk geval beter rijmt. De waarheid is dat je in veel situaties wel degelijk betekenis kunt geven aan 1 gedeeld door 0 is oneindig, maar dat die betekenis erg van de situatie afhangt. Er is maar 1 nul, maar er zijn vele soorten oneindig.
Als je rationele getallen definieert met behulp van getallen paren (a,b) met de volgende
gedefinieerde rekenregels voor vermenigvuldiging en optelling:
(a,b)(c,d)=(ac,bd)
en
(a,b)+(c,d)=(ad+bc,bd),
en de volgende equivalentierelatie voor alle paren ongelijk aan (0,0):
(a,b)=(c,d)
ad=bc,
dan is er geen enkele reden om het getal (a,0) (a<>0) uit te sluiten. Het delen door 0 wordt daarmee mogelijk behalve wanneer je 0 door 0 deelt. Het getal (a,0) met a<>0 staat in dit systeem voor oneindig (er is daarbij geen verschil tussen -oneindig en +oneindig).
Bij rationele getallen heb je er niet zoveel aan want het vereenvoudigt de wiskunde niet wezenlijk. Bij complexe getallen is het echter heel handig om oneindig en het delen door 0 toe te laten. De wiskunde wordt er aanmerkelijk door vereenvoudigd en dat is eigenlijk precies de reden waarom 0 is ingevoerd bij de reele getallen.