Ik hoop dat er een duidelijk antwoord op komt,
Ascension.
PS: Kan het zo makkelijk mogelijk worden gehouden ?
![Lach :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
Net andersom. er wordt natuurlijk wel geboekhoud met debit en credit, zelfs in landen met slechte staatsfinanciën. als door het uitschrijven van onbetrouwbaar geachte schuldbekentenissen een overheidstekort wordt gefinancierd ontstaat er hoge inflatie. hierdoor neemt de reële waarde van de staatsschuld af. in extreme gevallen is het geld niets meer waard en moet er een nieuwe munt komen. dit gebeurde in de jaren 80 nog in zuidamerikaanse landen. de buitenlandse schuld was in dollars. deze kon men niet meer afbetalen (Mexico, argentinie, brazilie). veel verlies voor westerse banken en sindsdien bestaan buitenlandse investeringen in "ontwikkelingslanden" nog voornamelijk uit directe investeringen, hetgeen als een gunstige ontwikkeling wordt gezien.Rogier schreef:Merk op dat je "geld drukken" natuurlijk figuurlijk moet opvatten; in de praktijk komt het neer op een paar bitjes in een computer op 1 zetten (in het saldo van "de staatsrekening").
Je zou daar één klap de staatsschuld mee kunnen aflossen, het gevolg is wel een onwijze inflatie en daar zitten we ook niet op te wachten.
Dit is een misvatting. Goudreserves ter dekking van de geldhoeveelheid (de "gouden standaard") zijn al decennia geleden losgelaten. Je geld is precies de hoeveelheid vertrouwen waard die jij en je economie-genoten erin hebben. Als dat vertrouwen instrort en we rennen met zijn allen naar de banken om goud, dan zul je moeten zorgen dat je ergens heel erg vooraan in de rij staat, want er zal al heel gauw niks meer zijn. In 2004 had de Nederlandsche Bank voor ongeveer 8 miljard euro goud in voorraad (ruwweg 500 euro per Nederlander). Er was toen ruwweg voor 25 miljard aan bankbiljetten in omloop (ruwweg 1600 euro per Nederlander). Hoeveel miljarden aan giraal geld (banktegoeden): geen idee, maar nog vele, véle malen meer.Ons totaal aantal euro's staat gelijk aan het aantal gram goud dat we hebben. Als dit lichtelijk overschreden wordt is het geen ramp. Dat merkt toch niemand. Waneer dit word uitgebuid kan de hele economie instorten.
Ik zie gewoon niet in dat het überhaupt nodig is, omdat geld een ruilmiddel is, net als goud. Het is a priori niet duidelijk dat één van de twee belangrijker zou zijn. Waarom heb je liever goud dan bankbiljetten?Dit is een misvatting. Goudreserves ter dekking van de geldhoeveelheid (de "gouden standaard") zijn al decennia geleden losgelaten. Je geld is precies de hoeveelheid vertrouwen waard die jij en je economie-genoten erin hebben. Als dat vertrouwen instrort en we rennen met zijn allen naar de banken om goud, dan zul je moeten zorgen dat je ergens heel erg vooraan in de rij staat, want er zal al heel gauw niks meer zijn. In 2004 had de Nederlandsche Bank voor ongeveer 8 miljard euro goud in voorraad (ruwweg 500 euro per Nederlander). Er was toen ruwweg voor 25 miljard aan bankbiljetten in omloop (ruwweg 1600 euro per Nederlander). Hoeveel miljarden aan giraal geld (banktegoeden): geen idee, maar nog vele, véle malen meer.