Gebruikersavatar
Phys
Artikelen: 0
Berichten: 7.556
Lid geworden op: za 23 sep 2006, 19:43

Re: Kepler in c

PeterPan schreef:Onze ellips was van de volgende vorm
\(r = \frac{p}{1+q\cos(\phi)}\)
De helft van de lange as is vind je door
\(\phi=0\)
in te vullen, en is dus
\(p\)
Als je
\(\phi=0\)
invult, krijg je
\(r=\frac{p}{1+q\cos(0)}=\frac{p}{1+q}\)
Right?
Never express yourself more clearly than you think.

- Niels Bohr -
PeterPan
Artikelen: 0

Re: Kepler in c

Phys schreef:Als je
\(\phi=0\)
invult, krijg je
\(r=\frac{p}{1+q\cos(0)}=\frac{p}{1+q}\)
Right?
Je hebt gelijk. Je moet
\(\phi=\frac{\pi}{2}\)
invullen.
\(p\)
is dan de lengte van de helft van de "maximale hoogte" van de ellips.
PeterPan
Artikelen: 0

Re: Kepler in c

Phys schreef:Als je
\(\phi=0\)
invult, krijg je
\(r=\frac{p}{1+q\cos(0)}=\frac{p}{1+q}\)
Right?
Gelukkig heb ik een rekenfoutje ontdekt.

De laatste regels van het bewijs moeten zijn
\(T = \int_{0}^{T}dt = \int_{0}^{2\pi} \frac{r^2}{c}\ d\phi = \frac{p^2}{c}\int_{0}^{2\pi} \frac{d\phi}{(1+q\cos(\phi))^2}\ d\phi = \frac{2\pi p^2}{c(1-q^2)\sqrt{1-q^2}}\)
\(T^2 = \frac{4\pi^2 p^4}{c^2(1-q^2)^3} = \frac{4\pi^2 p^3}{gM(1-q^2)^3}\)
Nu is
\(T^2\)
evenredig met
\( \left(\frac{p}{1-q^2}\right)^3\)
en volgens http://farside.ph.utexas.edu/syntaxis/syntaxis/node9.html is
\( \frac{p}{1-q^2}\)
de halve afstand tussen het meest linkse en meest rechtse punt van de ellips.

Terug naar “Analyse en Calculus”