Over die singulariteit kan je hier meer lezen.Extrapolated into the past, these observations show that the universe has expanded from a state in which all the matter and energy in the universe was at an immense temperature and density. Physicists do not widely agree on what happened before this, although general relativity predicts a gravitational singularity.
Daar is vooralsnog geen logische verklaring voor, en ik ook niet dat die er komt, dus dan zou die vraag per definitie buiten het domein van de wetenschap liggen. Ik heb wel eens over vage theorieën gehoord van botsende p-branen enzo, maar dan geldt hetzelfde vraag daar ook weer voor...Maar waar komt dat ene punt dan vandaan?
Dat valt toch onder gissen? [rr]Is daar al een theorie over of kan je daar alleen maar over gissen? Kom a.u.b. niet met god
Een ruimte van 0 bij 0 bij 0 cm, dus met een inhoud van 0 liter.Wat ik me ook afvroeg is hoe groot één punt is want dat vind ik nogal vaag.
Ten opzichte van een oneindig vacuüm (wat trouwens volgens mij niet bestaat) zijn we inderdaad oneindig klein, maar dat is toch wel iets anders dan een punt of singulariteit. Of we evengoed kunnen "ontploffen" om nog uit te breiden weet ik niet, maar de kans lijkt me kleinin vergelijking met een oneindig vacuum is dit heelal denk ik ook op één punt. Dus zouden we nu opeens kunnen onploffen om nog uit te breiden?
Ook niet als door middel van genetische manipulatie het gemiddelde iq van de homo futuris op een gegeven moment 1500 is?Ik denk dat we zullen moeten accepteren dat het menselijk begrip, inzicht en verstand niet geschikt is om uiteindelijk "écht alles" te omvatten, sommige beginselen zijn gewoon niet verklaarbaar.
In feite zijn we natuurlijk nog steeds bezig met ontploffen,aangezien ons heelal nog steeds uitzet.Of we evengoed kunnen "ontploffen" om nog uit te breiden weet ik niet, maar de kans lijkt me klein [rr]
Niet als er sprake is van een multiversum,maar ik geef toe dat dat pure speculatie is.En om je topic titel te beantwoorden: een seconde voor de big bang bestaat niet, zo'n tijdstip is er niet / nooit geweest. Tijd is begonnen met de big bang. Net zoals er geen plek 10 km ten noorden van de Noordpool is, is er ook geen moment 1 seconde voor de big bang.
Vind je dat zo veel vreemder dan dat er ooit geen ruimte is geweest?En bedankt voor de reacties. Alleen dat er ooit geen tijd is geweest valt niet voor te stellen en ik kan dat eigenlijk niet bevatten.
(merk op dat het natuurlijk geen echte "explosie" was, maar een uitzetting / expansie)Want als het heelal ooit 1 punt is geweest moet die toestand er ook zijn geweest. Maar de big bang slaat op de explosie
Als je 10-43ste seconde ook goed vindt: men kan vooralsnog niet verder terugkijken/-redeneren dan tot één plancktijd na het absolute nulpunt. Zie ook de link van TD.er is dus een moment geweest voor die explosie toch? Ikzelf dacht dan aan 2 a 3 seconden. Vandaar ook seconden voor de bigbang. Maar het kan ook eeuwen of miljardste van een seconden zijn.
Ik zou het iets anders formuleren. De Plancktijd (en de andere Planckeenheden) hebben de grootte waarbij de Zwaartekracht een merkbare rol begint te spelen in de deeltjesfysica (kwantummechanica). Er staat niet voor niets steeds een grote G in de formule.In de kwantumfysica stelt de Plancktijd een soort van "elementaire tijdspanne" voor, alsof tijd ook gediscretiseerd is. Het is nauw verwant met een gelijkaardige elementaire lengte, de Planklengte. Daarnaast zijn er nog een aantal andere "Planckeenheden", zie Plank units en de diverse links aldaar.
Golven? Voordat er tijd en ruimte was?bstard schreef:Een theorie zegt dat twee golven in stringruimte na een botsing de bigbang starten.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ekpyrotic
Moet er iets voor de cyclus zijn geweest? Het heeft geen zin om iets te gaan bedenken wat er voor die cyclus is geweest, want dan zou daar weer iets voor moeten zijn. Dus misschien heeft de cyclus geen begin en geen eind?Puzemuze schreef:Echt zeker weten kunnen we dat natuurlijk nooit, maar een andere theorie is toch: (correct me if I'm wrong..)
Het heelal breidt nu nog steeds uit, maar zal uiteindelijk een punt bereiken waar de banen van de planeten ed zo ver uit elkaar liggen dat ze geen invloed meer op elkaar hebben. Hierdoor zullen de objecten in het heelal dan niet verder uit elkaar drijven, maar terugvallen. Totdat uiteindelijk alles weer op elkaar knalt en je een 2e (3e? 578.332e?) big bang krijgt. Dat is een soort cyclus dus, maar wat er voor die cyclus was is natuurlijk niet te zeggen. Volgens mij heeft Hawking deze theorie bedacht? Of in elk geval staat 't in z'n boek, "Het heelal" dacht ik.