+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Folding@Home draait overuren op zoek naar een vaccin tegen Corona.
Het Folding-team van Wetenschapsforum.nl is de laatste dagen dan ook weer flink aan het groeien. Doe mee!!! Je PC heeft vast nog wel wat CPU-capaciteit over, laten we die nuttig gebruiken.
lees hier meer achtergrondinformatie
Vind hier de installatie-instructies en -software, en gebruik dan ook het teamnummer van het Wetenschapsforum-team: 48658
En meld in ons Nieuwe-Vouwers-Topic even dat je startte
Houd wel je processortemperaturen in de gaten. Zet bij twijfel je Folding op halve kracht. Ook vele halve krachten samen maken meer dan volle kracht
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Wetenschapsforum en "Distributed Computing"
Wereldwijd staan er ettelijke miljoenen PC's die het grootste deel van de tijd maar een fractie van hun rekencapaciteit benutten. Een beetje moderne computer gebruiken om een brief te schrijven is zoiets als met een vrachtwagen naar de winkel rijden voor een kilo tomaten en een kropje sla.
Aan de andere kant zijn er onderzoeken op deze wereld die schreeuwen om rekencapaciteit omdat zelfs de grootste en duurste supercomputers bij lange na niet snel genoeg zijn om ingewikkelde processen waarvan we graag meer zouden weten door te rekenen; en een paar duizend PC's samen zijn al gauw net zo krachtig als de grootste supercomputer.
Distributed computing doet eigenlijk weinig anders dan die ingewikkelde processen in duizenden kleine stukjes knippen en die opsturen naar al die onderbenutte PC's. Die kunnen dan een poosje aan zo'n stukje rekenen terwijl ze toch weinig anders te doen hebben, en na een paar dagen of weken de tussenuitkomsten terugsturen. De resultaten worden centraal geëvalueerd, samengesteld tot een volgende stap, en die wordt weer in kleine stukjes naar de meehelpende PC's gestuurd.
De wetenschappelijke achtergrond van Folding@home
De FOLDING@HOME groep van de Stanford Universiteit heeft zo'n 'distributed computing'-project dat het vouwen (en vooral ook misvouwen) van eiwitten bestudeert. Dat misvouwen van eiwitten kan enorme gevolgen voor de gezondheid hebben. Daarom is het belangrijk dat er zo veel mogelijk mensen meedoen.
Eiwitten zijn onmisbaar voor alle belangrijke biologische processen: Als enzymen voor alle biochemische reacties, als basisbestandsdelen van onze botten, spieren, haar, huid en bloedvaten, in het immuunsysteem als antilichamen voor bijv, virusherkenning e.d., de lijst is bijna eindeloos.
Eiwitten zijn kettingen van aminozuren - lange ketens moleculen,
zoals dit histidine: of dit valine:
Het DNA bevat de codes die de volgorde van de aminozuren langs de "eiwitketting" aangeeft.
Waarom "vouwen" eiwitten zich?
Het kennen van de aminozuurvolgorde vertelt ons weinig over wat het eiwit doet en hoe het dat doet. Om hun functie (als bijvoorbeeld enzymen of antilichamen) te vervullen moeten ze een bepaalde vorm aannemen, ook wel een bepaalde "vouw" genoemd. Dit kan doordat de moleculen in eiwitten langs allerlei (bindings)assen kunnen draaien:
Eiwitten zijn dus werkelijk verbazingwekkende apparaten: voordat ze hun werk doen, stellen ze zichzelf samen! Dit samenstellen van henzelf wordt "vouwen" genoemd.
Het vouwen van eiwitten en samenhangende ziektes
Wanneer eiwitten zich verkeerd vouwen zullen ze niet meer werken, of anders werken, of samenklonteren, en dat alles kan ziektes veroorzaken. Er wordt gedacht dat ziektes zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson, taaislijmziekte (cystische fibrose), BSE (Gekkekoeienziekte), Huntington, Osteogenesis Imperfecta, een geërfde vorm van emfyseem en zelfs vele soorten kanker het resultaat zijn van het verkeerd vouwen van eiwitten.
Waarom is het vouwen van eiwitten zo moeilijk te begrijpen?
Het is verbazingwekkend dat eiwitten zich niet alleen zelf samenstellen - zich vouwen - maar dat ze dit ook zo verbazingwekkend snel doen: sommige zo snel als een miljoenste van een seconde. Hoewel dit zeer snel is voor een persoon is het proces wel dermate ingewikkeld dat het nog opmerkelijk lang duurt om dit door computers te laten simuleren.
Een processor doet er een etmaal over om een nanoseconde (1/1.000.000.000-deel van een seconde) te simuleren. Helaas duurt het vouwen van eiwitten tienduizenden nanosecondes. Het zou dus 10.000 processordagen (30 processorJAREN!) duren om het vouwen te simuleren. Dat is een lange tijd om op één resultaat te wachten!
Hoe jij ook een bijdrage kunt leveren
Omdat wij een wetenschappelijke gebruikersgroep zijn is het bijna onze plicht om ook mee te doen met zo'n project.
Daarom is er in januari 2006 een Wetenschapsforum-team opgericht om te gaan helpen bij FOLDING@HOME. Dit is niet alleen nuttig; om het ook leuk te maken zijn er aan al die stukjes rekenwerk punten gekoppeld, en zo ontstaat er een wereldwijde "vouwwedstrijd". Wetenschapsforum.nl heeft zich zo op een goed jaar tijd de wereld-top-300 'binnengevouwen', en daar zijn we best een beetje trots op
Ook interessant is de feedback die je zelf krijgt tijdens het vouwen van "je eigen eiwitje"
(NB: vanaf versie 6.x is dit scherm veranderd)
Nuttig, het kost je (vrijwel) niets, leuk om mee te doen,
!!! KORTOM, DOEN !!!
Installatie
- Kijk hoofdstuk 1 van de FAQ Folding@Home door
Dit gaat over wat je moet weten voordat je begint - Download hier de software
Je zal waarschijnlijk de bovenste optie nodig hebben: de grafische client voor windows. - Installeer de software
- Vu je gebruikersnaam in.
Het is handig om je forum-gebruikersnaam in te vullen. Heb je niet zo'n vlotte machine, of draait hij maar een paar uur per dag, maar wil je toch leuk meedoen met de statistieken, dan kun je je ook nog aansluiten bij de WSF-Musketiers. - Vul het wetenschapsforum-teamnummer in.
Zowel voor vouwen onder eigen naam als voor de WSF-Musketiers is ons team number: 48658 - Dat was het!
Verder zal voor de meeste gebruikers de rest van de instellingen goed staan, je bent klaar om aan de slag te gaan!
- Het Wetenschapsforum Distributed Computing subforum voor discussies over ons vouwwerk.
- Achtergrond over Folding door Stanford
- Internationaal Folding Forum
- De Project Summary waar je een overzicht kan vinden van alle eiwitten in behandeling. Ook kan je zien wat jouw eiwitje oplevert en wat de deadlines zijn.
Je kan jezelf overigens pas in de statistieken terugvinden wanneer je je eerste "eiwitje" ingeleverd hebt. Als je er nog niet meteen instaat dan kan dat dus kloppen.
- Officiële WSF-statistieken en ophalen certificaten
- Officieuze statistieken op ExtremeOverclocking
- Officieuze statistieken op Kakaostats,
met oa een grafische weergave (zg. radar) van de snelheid waarmee wij en de tien teams vóór ons vouwen, zodat je goed kunt zien hoe snél we ze inhalen
bronnen afbeeldingen: http://folding.stanford.edu/science.html