Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Gebruikersavatar
Cerium
Artikelen: 0
Berichten: 450
Lid geworden op: ma 30 okt 2006, 21:10

Indifferentiecurven/Budgetrestrictie

Hallo

Ziehier een voorbeeld van een indifferentiecurve met budgetrestrictie:

Afbeelding

Welk punt geeft hier een maximaal nut en dus een optimale besteding van het budget? In feite zou de budgetlijn de verticale en de horizontale as moeten snijden.

Ik zou zeggen op een van de snijpunten met de assen omdat dat punt het verst van de oorsprong ligt. Ik heb mij laten wijsmaken dat de beste punten op de indifferentiecurves liggen. Dit zou impliceren dat alle andere punten, niet gelegen op een indifferentiecurve, een kleiner nut geven dan de punten op de indefferentiecurves. Maar dit kan ik moeilijk geloven.

Kan iemand hier duidelijkheid in scheppen?

Alvast bedankt
Smirnovv
Artikelen: 0
Berichten: 133
Lid geworden op: ma 24 apr 2006, 22:09

Re: Indifferentiecurven/Budgetrestrictie

In werkelijkheid zijn er natuurljk een oneindig aantal indiffrentiecurves. Indiffirentiecurves zijn gewoon de verzameling van punten die een consument hetzelfde nut geven.

Het meest optimale punt is dus in theorie dat punt dat op de hoogst mogelijke indifferentiecurve (lees : zo ver mogelijk van de oorsprong verwijderd ligt) ligt en nog net op de budgetlijn. Met andere woorden : het meest optimale punt is normaal gezien het raakpunt van deze hoogste differentiecurve met de budgetlijn.

Dat de snijpunten van de budgetlijn met de x-of y-as het meest optimale punt zou zijn klopt niet. In dat geval zou men immers een grote hoeveelheid van één bepaald product bezitten, maar niets van een ander product. Hoe meer je van één bepaald product bezit, hoe groter het verlangen wordt om een ander product te verkrijgen. Je zal minder extra nut verkrijgen door een eenheid bij te kopen van het zelfde product, maar een veel groter extra nut door de aankoop van een eenheid van een ander product.

Nu, in jou situatie is er maar één indifferentiecurve getekend. Maar de snijpunten van de indifferentiecurve met de budgetrechte zullen in dit geval dus niet de optimale punten zijn, omdat je hier niet de maximaal mogelijke indifferentiecurve hebt. Het optimale punt zal ergens tussen deze twee snijpunten liggen, maar op basis van enkel deze figuur kan je ze niet zonder meer bepalen.

Enkel wanneer je zelf een aantal indifferentiecurven bijtekent, en in het bijzonder de indifferentiecurve die raakt aan de budgetlijn, kan je het optimale punt bepalen.
Ce que j'écris n'est pas pour les petites filles, dont on coupe le pain en tartines.
Gebruikersavatar
raintjah
Artikelen: 0
Berichten: 824
Lid geworden op: za 18 feb 2006, 16:20

Re: Indifferentiecurven/Budgetrestrictie

Het nut is maximaal, daar waar de richtingscoëfficiënt van de indifferentiecurve gelijk is aan die van je budget lijn. Dit kan je heel intuïtief verklaren: je weet dat indifferentiecurven het nut weergeven bij een bepaalde goederenkorf (combinatie van een hoeveelheid van product X en Y). Op eenzelfde indifferentiecurve is het nut overal even hoog. Wat je dus doet is je budgetcurve naar linksonder schuiven tot hij nog nét aan de indifferentiecurve raakt (daar is de rico van de budgetcurve gelijk aan die van de indifferentiecurve). Zo minimaliseer je je budget, gegeven een bepaald nut (dit wordt ook wel eens de marshalliaanse vraag genoemd).

EDIT:

Wanneer je budget echter vastligt, zal de consument zich verplaatsen naar een andere indifferentiecurve, namelijk die curve waar ook weer de rico van de indifferenticurve gelijk is aan die van de budgetlijn. Dit wordt de hicksiaanse vraag genoemd.
Be careful whose advice you buy, but be patient with those who supply it.

Terug naar “Politicologie en Economie”