Ik denk dat je een onderscheid moet maken tussen patienten begeleiden en patienten daadwerkelijk behandelen. Iedereen die ook maar een beetje geeft om andere mensen is in staat om patienten te begeleiden. Een behandeling uitvoeren (medisch of alternatief) is veel moeilijker. Een behandeling zou je - idealitair - alleen instellen als je 1. een bewezen positief effect op de ziekte hebt, 2. een acceptabel bijwerkingspatroon, 3. voldoende beschikbaarheid / praktische uitvoerbaarheid van de behandeling.
Je kunt terecht twijfelen aan het nut van een behandeling waarvan het effect niet op de wetenschappelijke manier is bewezen. Immers, zonder wetenschappelijke en dus herhaalbare methode! kan iedere kwakzalver wel roepen dat zijn behandeling werkt. Maar dit betekent niet automatisch dat een niet-wetenschappelijk-bewezen behandeling niet zal werken! Uiteindelijk dient de wetenschap hier gewoon als een methode om ervoor te zorgen dat therapien controleerbaar zijn en niet onverwachte problemen kunnen veroorzaken. De a priori aanname (dubbelopisme) is hier 1. dat het gewenst is dat een behandeling controleerbaar en herhaalbaar is! en 2. dat het uberhaupt mogelijk is om een wetenschappelijke methode toe te passen op de behandeling. Helaas is bij kwakzalvers het eerste niet waar. En helaas is voor veel goede behandelingen het tweede niet mogelijk (zie andere discussie over aromatherapie).
Met betrekking tot het gebruik van planten in behandelingen kan je natuurlijk verschillende kanten uitdenken. In planten zitten "natuurlijke" stoffen die in een plant in evenwicht kunnen zijn, maar die niet allemaal de "goede" kant uitwerken in een mens. 1. Je kunt dan de hele plant als medicijn geven, maar in zulke kleine "homeopathische" hoeveelheden dat het wetenschappelijk nooit meetbaar zal zijn. Ik heb nog nooit een goed onderzoek gezien waarin deze methode bewezen effectief is boven een placebo. 2. Je kunt ook de plant uit elkaar halen en proberen alleen het effectieve gedeelte te isoleren en als medicijn te geven (pharm industrie manier). Het voordeel is natuurlijk dat je dan de hele wetenschappelijke route moet gaan (preklinisch, phase I, II, IIIa en dan registratie). Het nadeel is dat dat gewoon 10 tot 12 jaar duurt.
Een leuk voorbeeld is Ymea. Van de
Ymea site:
Ymea is een natuurlijk product op basis van de plant Cimicifuga racemosa ook wel zilverkaars genoemd. Cimicifuga racemosa is een heilzame plant. Het helpt bij overgangsverschijnselen, zoals opvliegers, nachtelijk transpireren, vermoeidheid, wisselende stemmingen, prikkelbare gevoelens, neerslachtige gevoelens en innerlijke onrust. Cimicifuga racemosa komt voor in Noord Amerika.
Ymea is ontwikkeld volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Het actieve ingrediënt in Ymea is een extract uit de wortelstok van Cimicifuga racemosa. Producten met Cimicifuga racemosa extracten worden al meer dan 40 jaar op de markt gebracht en worden wereldwijd veel toegepast.
Ymea is een fytoproduct. Bij fytoproducten worden als actieve ingrediënten uitsluitend plantenmaterialen gebruikt, die niet worden verdund. Na enkele weken is er verschil merkbaar.
De actieve stof lijkt heel erg op een hormoon wat bij de vrouw zorgt voor baarmoedersamentrekkingen (oxytocine-achtig). In de USA wordt Ymea oogluikend door heel veel verloskundigen gebruikt
(link) om bij een hoogzwangere vrouw de weeen op te wekken om zodoende de geboorte te starten. In NL mag Ymea niet worden gebruikt bij zwangeren ivm hoog risico op abortus vroeg in de zwangerschap en vroeggeboorte laat in de zwangerschap. Waar ligt nu de grens? Zijn al die verloskundigen aan het kwakzalven?
Ik denk dat je aan het kwakzalven bent als je 1. niet bewezen positief effect op de ziekte kunt aantonen, 2. niet een acceptabel bijwerkingspatroon kunt aantonen. Ook ben je aan het kwakzalven als je een ziekte behandelt waar je weinig of niets van weet of als je niet precies weet wat de bijwerkingen van een medicijn zijn. Als je toch mensen behandelt en ze worden beter, dan kan je pas zeggen dat JIJ ze ook beter hebt gemaakt als je dat resultaat goed kunt bewijzen. Anders ben je mensen gewoon goed aan het begeleiden, en het is inderdaad al ruimschoots wetenschappelijk bewezen dat dat uitstekend helpt!
Ik ben benieuwd naar nog andere meningen en voorbeelden!