Zwarte gaten ontstaan door het ineenstorten van de ster onder z'n eigen aantrekkingskracht. De ster implodeert als het ware.
Dit gebeurt met sterren die 3.2 keer of meer de massa van onze zon bezitten. De ster trekt samen en de atomen worden zo ver inelkaar geperst dat je aleen nog maar neutronen hebt. Bij een ster van 1.4 tot 3.2 zonsmassa's blijft de ster 'hangen' in de fase van een neutronen ster die alleen uit neutronen bestaat. Deze zend gammastraing uit op de polen en als de gammastraling de aarde raakt met een bepaalde interval sprekt men van een pulsar.
Een stapje verder en de neutronen in de ster krijgen dan zo'n aantrekkingskracht dat de ster verder in blijft storten. Een soort vrije val.
De kritieke grens van wel of geen zwart gat, en dus een aantrekkingskracht die groter is dan de lichtsnelheid of niet, is te berekenen aan de hand van een formule die door Karl Schwarzschild is gesteld.
Als je een massa binnen een Schwarzschild straal kan persen dan zal de ontsnappingssnelheid op die schwarzschildstraal gelijk zijn aan de licht snelheid. Daarbinnen worde die ontsnappingssnelheid hoger(wat eigelijk dus niet kan omdat de snelheid van het licht het maximum is.)
Zo is de straal voor de zon en de aarde respectievelijk 3km en 9mm
als je het voor elkaar krijgt de massa's zo ver te comprimeren dat deze massa binnen deze straal valt dan heb je dus zwarte gaten.
Bij zware sterren zal je niets in elkaar hoefen te persen. De massa is zo groot dat de zwaartekracht alles samentrekt.
Op het moment dat de ster verder instort dan de schwarzschildstraal zal de ster aan het oog onttrokken worden. Het licht kan niet meer ontsnappen aan het oppervlak en blijft op de ster.
De enige manier om ze te zien is door de ruimte eromheen te bekijken.
Door de enorme aantrekkingskracht van 300.000km/s zal het licht, van sterren die achter het zwarte gat staan, worden afgebogen. Zo kan het licht van 1 ster op meerdere lokaties aan de hemer staan naast het zwarte gat maar het is slechts afkomstig van 1 ster ipv meerdere.
Dit geld ook voor stelsels.
Op de onderstaande foto zie je dit effect door een aantal zeer zware melkwegstelsels die het licht van het blauwe stelsel afbuigt. Het blauwe stelsel zie je een aantal keren maar het licht is afkomstig van slechts 1 stelsel.
Dit zelfde effect heb je ook bij zwarte gaten.
Dit noemen ze microlenzen
Dat boek van Hawking is idd een aanrader.
De ontsnappingssnelheid op aarde is overigens 11km/s
Je zou kunnen googelen op zwarte gaten, zware sterren, supernova etc.
[moderator: Ergens anders had Niels ook iets over zwarte gaten gevraagd (niet meer doen trouwens!), en daar had de auteur van dit bericht, Jeroen Streep, het volgende op geantwoord:]
Een zwart gat is een superzware ster die zo'n zwaartekracht heeft dat de ontsnappingstsnelheid vanaf het oppervlak groter is dan die van het licht.
Dus alles met dergelijke sleutelwoorden zou je een link moeten geven.
Probeer ook eens:
"Fundamental astronomy" ISBN 3-540-60936-9 uitgeverij: "Springer" (Engelstalig)
"Het universum" van Stephen Hawking ISBN 90-351-2364-6 uitgeverij "Bert Bakker" (Nederlandstalig)
"Einsteins Geesteskind - De relatieviteits theorie relatief eenvoudig uiteengezet" door Barry Parker ISBN 90-4390-211-x uitgeverij "Tirion" (Nederlandstalig)
In deze boeken heb ik voldoende gevonden om zwarte gaten te begrijpen.