Benm
Artikelen: 0
Berichten: 12.262
Lid geworden op: za 21 okt 2006, 01:23

Re: Relatie tussen opleidingsniveau en gezondheid

Natuurlijk kan je ook iedere zondag met je kind gaan hardlopen, fietsen, of zorgen dat ze veel buiten spelen, maar juist in gezinnen met een lager inkomen, ontbreekt het vaak (uitzonderingen daargelaten) aan die stimulans.
Dat is dan toch meer onwil dan onmogelijkheid. Overigens is het denk ik net zo goed zo dat veel mensen die zich het prima kunnen permitteren niet sporten, gewoon omdat ze het niet leuk vinden of er geen zin in hebben... en dat beperkt zich echt niet tot een bepaald opleidingsnivo.

Maar goed, dit soort statistieken gaat altijd over gemiddelden in grote groepen. Daarbij zal het vast wel meespelen dat een subgroep van de lager opgeleiden wel gezond WIL eten en sporten, maar dat uit financiele overwegingen niet kan. Die subgroep trekt natuurlijk qua gezondheid het gemiddelde van de hele groep lager opgeleiden naar beneden.

Bij hoger opgeleiden zal het aandeel dat om financiele motieven zoeits gezonds niet kan doen veel kleiner zijn, wat je terugziet in het getal voor de hele groep.

Zou je het puur willen onderzoeken qua opleidingsnivo, dan moet je op zoek naar groepen met relatief laag en hoog inkomen maar bij hetzelfde opleidingsnivo. Dit zijn denk ik tamelijk zeldzaam, en al vind je er eentje, dan verdiend de laag opgeleide groep waarschijnlijk zoveel omdat het bijvoorbeeld gevaarlijk, zwaar, vies of ver-van-huis werk betreft... ook niet bevorderlijk voor een eerlijke vergelijking.
Victory through technology
Gebruikersavatar
qrnlk
Lorentziaan
Artikelen: 0
Berichten: 5.079
Lid geworden op: vr 14 jul 2006, 14:35

Re: Relatie tussen opleidingsniveau en gezondheid

Het is niet perse onwil.

Om te beginnen wonen mensen met een lagere opleiding/inkomen wonen in het algemeen in buurten die wat minder geschikt zijn om buiten te zijn met je kinderen, de meeste gemeentelijke voorzieningen op dit gebied zijn pal naast de wijken waar de meer fortuinlijke mensen wonen. Je zult dus verder moeten reizen om er te komen vanuit de mindere fortuinlijke buurten. Hetzelfde kan gezegd worden over de bibliotheek, de betere scholen, etc. dit is dus eigenlijk niets nieuws. Dit alles verminderd de kans dat men dit spontaan gaat doen aangezien het significant meer inspanning kost.

(Daarnaast hebben mensen met een lagere opleiding meestal werk die fysiek belastender is dan menig beter betaalde baan. Je kunt maar zoveel lichaamsbeweging doen in een week; daarna ben je gewoon 'op'.)

Ruimtelijke inrichting van het moment scheid meestal wonen van recreatie, waarbij de afstand tot het recreatie gebied een zekere relatie heeft met de huisvestingskosten en de gezondheid van de mensen die er wonen. Als je wilt dat meer mensen aan lichaamsbeweging of sport gaan doen dan zou men recreatie moeten integreren in het wonen.
Any sufficiently analyzed magic is indistinguishable from science.

Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.



There is no theory of protecting content other than keeping secrets – Steve Jobs
Symone
Artikelen: 0
Berichten: 191
Lid geworden op: di 17 jul 2007, 10:06

Re: Relatie tussen opleidingsniveau en gezondheid

Dat is dan toch meer onwil dan onmogelijkheid.
Niet zozeer onwil, eerder onwetendheid, of gewoon simpelweg onvermogen. Het accent ligt bij lager opgeleiden ook vaak op andere aspecten dan sporten (bijvoorbeeld dat het kind naar school gaat, niet aan de drugs raakt, in ieder geval íets te eten krijgt en redelijke kleren aan z'n lijf heeft...).

Wat het openbaar groen betreft: bij de ontwikkeling van nieuw stedelijk gebied, wordt rekening gehouden met een minimum aan groenvoorziening in de buurt. Voor het plaatsen van speeltuinen en trapveldjes bestaan minimumeisen, die elke gemeente zal hanteren. (Waarbij een speeltuin voor kleintjes in een kleinere straal aanwezig dient te zijn dan een speeltuin of trapveld voor de grotere kinderen.)

Het blijft natuurlijk wel zo dat een nieuw te ontwikkelen gebied zichzelf moet bekostigen door de opbrengst van de te plaatsen woningen. Hoe meer (koop)woningen in het duurdere segment er aangeboden kunnen worden, des te meer middelen voor de rest van de aankleding (o.a. groen dus) aan te wenden zijn. Dat is ook de reden dat in veel nieuw te ontwikkelen stadsdelen sociale (huur)woningen zoveel mogelijk gemixt worden met duurdere (koop)woningen.

Kleinschalige sportaccomodaties (zoals gymzalen van scholen en aanbod in buurthuizen) liggen vaak nog wel in een woonwijk, maar de grootschaligere sportaccomodaties (sporthallen, tennis-,voetbal- en hockeyvelden) liggen vaak aan de rand (simpelweg omdat ze veel ruimte innemen) van een bewoond gebied. In dat opzicht klopt het wel dat een sportveld dus wat verder kan liggen voor de lager opgeleiden. Toch is in de meeste steden en dorpen in Nederland een sportaccomodatie prima per fiets vanuit de woning te bereiken. Ik heb niet de indruk dat dit een reden voor minder sportbeoefening is.

Dat hoger opgeleiden ervoor kunnen kiezen niet te sporten, dat ben ik met je eens (hoeveel zouden er een abonnement op de sportschool hebben, maar nooit gaan? :D ). Maar los van het financiële aspect is die keus voor lager opgeleiden er in gelijke mate. Dus ik denk niet dat dit een determinant is in de mate van sportbeoefening.

Overigens komen alle kinderen in aanraking met sport door middel van lichamelijke oefening binnen het onderwijs. Waar dit in het basisonderwijs 'vroeger' nog vaak twee keer per week door de vakleerkracht gegeven werd, is dit nu vaak nog maar één keer of zelfs helemaal niet (en daarnaast één keer -of dus beide keren- door de groepsleerkracht). Wellicht dat het feit dat pas afgestudeerde leerkrachten geen lesbevoegdheid meer hebben in deze richting, hier weer een kentering in zal brengen.

Daarnaast was er vroeger op elke basisschool sprake van zwemonderwijs. Ook dat is op veel scholen (vanwege teruglopende subsidiëring van de lokale overheid) afgeschaft.

Om ook een positieve tendens aan te geven binnen het basisonderwijs: er worden vaker 'gastlessen' gegeven door samenwerking met lokale sportverenigingen. Zo kunnen kinderen in aanraking komen met verschillende sporten en is de drempel om naar een vereniging te gaan minder hoog. Soms gaan deze initiatieven gepaard met een zogenaamde sportpas waarmee kinderen een paar keer gratis (of een erg laag bedrag) mee kunnen doen binnen de vereniging.
Farmacoloog
Artikelen: 0

Re: Relatie tussen opleidingsniveau en gezondheid

Dit is toch meer dan logisch? Hoog opgeleide mensen verdienen meer: dus betere zorg, voeding etc (over het algemeen) en een tweede punt is: Betere kennis omtrent gezondheid...

Deze 2 zorgen gezamenlijk, al dan niet in dezelfde grootte voor een betere gezondheid...

Dit soort onderzoeken vind ik eerlijk gezegd, zonde van het onderzoeksgeld... Het heeft geen toegevoegde waarde (verzekeringsmaatschappijen kunnen niet korting geven aan hoger opgeleide mensen, aangezien dit onder discriminatie valt) Het is meer een soort van werkverschaffing, voor debiele wetenschappers, welke anders geen werk hebben...

Terug naar “Geneeskunde”