Het paleo dieet leidt in de 1 of 2 studies die uitgevoerd zijn automatisch tot een drastische vermindering van de energieinname. Mogelijk vanwege het hogere eiwitgehalte.Benm schreef:Het zou me overigens niet verbazen als de gezondheidsproblematiek rond voedsel van nu meer te maken heeft met de continue beschikbaarheid van voedsel dan met de samenstelling daarvan. Misschien is zo nu en dan een seizoen van voedselschaarste wel heel gezond, maar ook nogal onaangenaam en in de westerse wereld sowieso ondenkbaar.
Volgens mij kunnen we er prima tegen, onze levensverwachting van rond de 80 is nog nooit zo hoog geweest, indianenverhalen daargelaten.
Verder vraag ik me af hoe oud de stenentijdperkbewoners werden als infectieziektes en het opgegeten worden door tijgers buiten beschouwing wordt gelaten en of de mensen lang gezond bleven.The novel foods (dairy products, cereals, refined cereals, refined sugars, refined vegetable oils, fatty meats, salt, and combinations of these foods) introduced as staples during the Neolithic and Industrial Eras fundamentally altered several key nutritional characteristics of ancestral hominin diets and ultimately had far-reaching effects on health and well-being. As these foods gradually displaced the minimally processed wild plant and animal foods in hunter-gatherer diets, they adversely affected the following dietary indicators 1) glycemic load, 2), fatty acid composition, 3) macronutrient composition, 4) micronutrient density, 5) acid-base balance, 6) sodium-potassium ratio, and 7) fiber content.
Je vergeet wel dat er toen bijna geen hygiene en medische zorg waren... Toen kon een verkoudheid al dodelijk zijn, een gebroken been of arm was dikwijls ook al het einde...Ergens lijkt me dat totaal incorrect. De oermens werd mss 20 jaar met veel geluk? Dezer dagen is 100 jaar geen uitzondering meer. Zou het vroeger dan echt zoveel 'gezonder' geweest zijn?
Of de snelsten lopen gewoon door en laten de langzameren achter om te creperen? Eerlijkgezegd zie ik niet in waarom zo'n samenleving (per se) een gelijker verdeling van goederen en dergelijke moet hebben.Tenslotte valt het op dat er meer gelijkheid heerst onder hunter/gather volkeren. De groep is zo snel als het langzaamste lid, men moet dus samenwerken op basis van gelijkheid omdat de snelsten niet sneller kunnen.
De praktijk wijst uit dat het zo is. We kunnen wel naar de reden raden, en de ene gok klinkt waarschijnlijk redelijker dan de andere maar de vraag naar de motivatie zal altijd een gok blijven.Of de snelsten lopen gewoon door en laten de langzameren achter om te creperen? Eerlijkgezegd zie ik niet in waarom zo'n samenleving (per se) een gelijker verdeling van goederen en dergelijke moet hebben.
Dat is de manier waarop de moderne mens bijvoorkeur terug kijkt naar het verleden; Het idee, de mythe, dat mensen eens woest, wild, egoistisch en gewelddadig waren dat we ons hiervan hebben bevrijd door onze ontwikkeling en beschaving. Deze mythe wordt ons dan ook met de paplepel in gegoten door ouders, school, de media, etc.We stammen niet af van de 2 oermensen die zich een os vingen en hem gezamelijk boven het kampvuur roosterden, maar van de 3e die ze beide de schedel insloeg en het biefstuk opat
de indianen van ZuidAmerika waren stadsbewoners, geen hunter/gathers. Hun steden waren technologisch geavanceerdere dan de Europese steden. De indianen van Noord-Amerika waren dat oorspronkelijk wel tot dat het paard, meegebracht door de Europeanen, zijn intrede deed. Lopende kom je niet zo heel ver, maar met een paard kun een veel groter territorium innemen. Dit leide tot een wapenwedloop. Het houden van paarden is nu niet direct iets wat men associeert met een hunter/gather samenlevingen, ik zou het de eerste stap naar een agrarische samenleving noemen (veeteelt ipv landbouw). (Als kanttekening is dat men dit ook als nomaden kan bestempelen zoals vele arabische volkeren eens waren)Daar ben ik het niet mee eens, de indianen in brazilie en vroeger in Noord amerika slachten elkaar om de haverklap af.
Omdat de huidige hunter/gather volkeren in overvloed leven terwijl ze verdreven zijn van alle vruchtbare gronden. Als de huidige volkeren van de meest minderwaarde grond kunnen leven dan vermoed ik dat ze in het verleden geen moeite hadden op te leven van de meest vruchtbare aarde. Natuurlijk groeit ook dan de bevolking tot de maximale draagkracht van de beschikbare resources; Maar elke mensje is ook weer productief en dit gaat veel geleidelijker omdat er minder kinderen geboren worden.Waarom denk je dat er een overvloed was voor de oermens?
Zeker, maar ik merk op dat we deze angst in de juiste proporties moeten zien. Het is waarschijnlijk meer een manier geweest van de ouders om te voorkomen dat hun kinderen zonder toezicht buiten ouderlijke toezicht te ver het bos in gingen. De reële dreiging die hier van uit ging viel mee vooral voor volkeren die ervaring hadden met deze dieren. (Het past echter weer in de mythe van de woeste en gevaarlijke natuur die we moeten beheren.)Doordat ze de wolf en de beer nog niet hadden verdreven waren ze altijd in angst om niet levend uit elkaar te worden gereten door een hoop wolven.
Je bedoelt de Maya en Inca neem ik aan, dit zijn echter geheel niet alle volkeren in zuid amerika, jagers-verzamelaars heb je daar nog steeds, al trekken ze graag uit het oerwoud om in mee te doen in de sameleving. De maya's en inca's waren toch echt niet zo geavanceerd, geen wiel, geen letters,...de indianen van ZuidAmerika waren stadsbewoners, geen hunter/gathers. Hun steden waren technologisch geavanceerdere dan de Europese steden.
Behalve het wilde westen, waar jij je inspiratie van krijgt, zaten er ook indianen in het oosten van Amerika, daar heb je alleen bos en heb je niks aan een paard. De indianen leefden toch nog een paar generaties langs bijvoorbeeld nederlandse kolonisten, de ruilhandel gaf hen wapens, maar geen paarden, daar hadden ze niks aan.De indianen van Noord-Amerika waren dat oorspronkelijk wel tot dat het paard, meegebracht door de Europeanen, zijn intrede deed. Lopende kom je niet zo heel ver, maar met een paard kun een veel groter territorium innemen. Dit leide tot een wapenwedloop. Het houden van paarden is nu niet direct iets wat men associeert met een hunter/gather samenlevingen, ik zou het de eerste stap naar een agrarische samenleving noemen (veeteelt ipv landbouw).
Veel jagers-verzamelaars zijn nomadisch, ze trekken mee met het voedsel, de nomaden rond de sahara trekken rond voor de handel, en hebben vee dat ze meenemen, ze zijn dus geen jagers-verzamelaars.(Als kanttekening is dat men dit ook als nomaden kan bestempelen zoals vele arabische volkeren eens waren)
Dit lijkt me een beetje te positief, mensen zullen over grondgebied vechten, en mensen zullen proberen zoveel mogelijk kinderen te krijgen om voor hun ouwe dag te zorgen. Het kan allemaal kloppen wat je zegt, maar het zit in de genen, net zoals elk ander dier, om proberen meer succesvol te zijn dan voorheen. Weet wel dat de mens al sinds 10.000den jaren aan godsdienst deed en geestelijk verruimende middelen nam, ook maakte ze kunst, hielden ze van juwelen. Je kunt de oermens niet vergelijken met een pak leeuwen, die lekker in de zon zitten te zitten totdat er een gazelle langs huppelt.Omdat de huidige hunter/gather volkeren in overvloed leven terwijl ze verdreven zijn van alle vruchtbare gronden. Als de huidige volkeren van de meest minderwaarde grond kunnen leven dan vermoed ik dat ze in het verleden geen moeite hadden op te leven van de meest vruchtbare aarde. Natuurlijk groeit ook dan de bevolking tot de maximale draagkracht van de beschikbare resources; Maar elke mensje is ook weer productief en dit gaat veel geleidelijker omdat er minder kinderen geboren worden.
In een jager-verzamelaar cultuur heb je dat ook, zelfs een pak van leeuwen heeft een baas, die mag paren met het best vrouwtje, een hieracie is echt niks nieuws.In een agrarische samenleving ontstaat vrijwel direct een elite die zelf niet productief is, maar wel het beste van de producten van anderen eten. De edelen aten gewoonlijk beter voedsel dan de arbeiders. Onder hunter/gathers komt dit eigenlijk niet voor.
Volgens mij verzin je dit gewoon.Zeker, maar ik merk op dat we deze angst in de juiste proporties moeten zien. Het is waarschijnlijk meer een manier geweest van de ouders om te voorkomen dat hun kinderen zonder toezicht buiten ouderlijke toezicht te ver het bos in gingen.
Ze hadden wel wielen, in speelgoed. In drassige, heuvel/bergachtige omgevingen had je niet veel aan het wiel. Het alfabet is maar 1 maal uitgevonden en daarna door vrijwel elke andere volk overgenomen. Gegeven hun isolatie hadden ze deze optie niet. Ze hadden wel een geschreven taal, hoewel die voornamelijk decoratief gebruikt werd. Hun steden waren schoner en efficiënter dan de steden waar de Europeanen vandaan kwamen: Ze haalden zelfs de vuilnis van de staat op. (Je bedoelt de Maya en Inca neem ik aan, dit zijn echter geheel niet alle volkeren in zuid amerika, jagers-verzamelaars heb je daar nog steeds, al trekken ze graag uit het oerwoud om in mee te doen in de sameleving. De maya's en inca's waren toch echt niet zo geavanceerd, geen wiel, geen letters,...
Ik schrijf dus dat de indianen van noord-amerika oorspronkelijk (voor 1492) wel jagers/verzamelaars waren. Maar dit veranderde vanaf 1492 door de introductie van het paard, ziekten en het binnen dringen van de Europeanen. Ruim 80% van de indianen stierven aan de pokken. Wat de Europeanen dus later aantroffen waren slechts de restanten van deze volkeren.Behalve het wilde westen, waar jij je inspiratie van krijgt, zaten er ook indianen in het oosten van Amerika, daar heb je alleen bos en heb je niks aan een paard. De indianen leefden toch nog een paar generaties langs bijvoorbeeld nederlandse kolonisten, de ruilhandel gaf hen wapens, maar geen paarden, daar hadden ze niks aan.
Bedankt voor de verduidelijking, mijn woord keuze (nomaden) was inderdaad incorrect.Veel jagers-verzamelaars zijn nomadisch, ze trekken mee met het voedsel, de nomaden rond de sahara trekken rond voor de handel, en hebben vee dat ze meenemen, ze zijn dus geen jagers-verzamelaars.
Als je continu lopende onderweg bent dan zul je kinderen moeten dragen. Dit alleen al zorgt er voor dat je pas weer opnieuw kinderen kunt krijgen als de eersten zelfstandig kunnen lopen, rond dat ze 5 jaar zijn. Deze beperking heb je niet in agrarische samenlevingen, waar veel vrouwen elke 2 jaar een kind krijgen.Dit lijkt me een beetje te positief, mensen zullen over grondgebied vechten, en mensen zullen proberen zoveel mogelijk kinderen te krijgen om voor hun ouwe dag te zorgen. Het kan allemaal kloppen wat je zegt, maar het zit in de genen, net zoals elk ander dier, om proberen meer succesvol te zijn dan voorheen. Weet wel dat de mens al sinds 10.000den jaren aan godsdienst deed en geestelijk verruimende middelen nam, ook maakte ze kunst, hielden ze van juwelen. Je kunt de oermens niet vergelijken met een pak leeuwen, die lekker in de zon zitten te zitten totdat er een gazelle langs huppelt.
Ik zeg niet dat deze er niet is. Ik zeg dat er een verschil is in de vorm.In een jager-verzamelaar cultuur heb je dat ook, zelfs een pak van leeuwen heeft een baas, die mag paren met het best vrouwtje, een hieracie is echt niks nieuws.
Alsof we de rest allemaal zelf hebben waargenomen? Natuurlijk is het allemaal verzonnen, maar wel op basis van kennis van feiten.Volgens mij verzin je dit gewoon.