gewapend beton is goed voor beiden. Het beton kan veel druk verdragen maar bijna geen trek. Door dus het beton op spanning te zetten kan het dus ook veel trek verdragen.
Conclusie: gewapend beton combineert het beste van 2 materialen.
Beton is idd ideaal om druk op te vangen. De trekweerstand van beton is echter niet denderend. Door echter de zones van de betonnen ligger die onder trek worden belast te wapenen met betonstaal, kan wel een trekbelasting opgenomen worden. In de praktijk komt dit bijvoorbeeld als volgt neer. Beschouw een betonnen balk op twee oplegpunten. Onder eigengewicht en belasting buigt de balk door. In de bovenrand ontstaat druk --> wordt door het beton opgevangen. In de onderrand ontstaat trek --> kan niet door het beton opgevangen worden, maar moet via betonstaven doorgeleid worden.
Staal is ook een veel gebruikt materiaal voor brugconstructies. Stalen profielen kunnen zowel op trek als druk belast worden. Er moet bij drukbelasting echter steeds nagegaan worden of de stuikdruk niet overschreden wordt. In dat geval knikt de balk.
De laatste jaren echter wordt er steeds meer en meer geëxperimenteerd met composietmaterialen daar deze zeer licht, maar toch stijf zijn, in de buurt van de stijfheid van staal. Voorlopig kampen een aantal composietsoorten wel nog met kruipproblemen en chemische resistentie
Houd er rekening mee dat de vorm van de profielen minstens even belangrijk is als het materiaal zelf. Bij trekkrachten maakt het niet zoveel uit, het is daarom aantrekkelijk de brug zo te construeren dat voornamelijk trekkrachten moeten worden opgevangen (denk aan een hangbrug). Als drukkrachten moet worden opgevangen is al meer materiaal nodig en is ook een bepaald profiel nodig (U en H profielen bijvoorbeeld).
Ook financieel gezien is staal en beton interessant. Composiet materialen zijn (nog) vaak te duur (door de beperkte massaproductie).