albert davinci
Artikelen: 0
Berichten: 3.165
Lid geworden op: zo 21 mei 2006, 17:25

Re: Bloedsmaak bij extreme inspanning

Het roken kan het slijmvlies aantasten in jouw slokdarm waardoor het sneller gaat bloeden, bijvoorbeeld als er tijdens het lopen maagzuur omhoogloopt. Dat is zo'n beetje wat ik hierboven als hypothese stelde.

Merk op dat de vragensteller dit waarschijnlijk niet meer zal lezen. :D
Deze berggorilla wordt ernstig met uitsterven bedreigd doordat hun natuurlijk habitat wordt aangetast agv illegale bomenkap :(

We kunnen, nog, voorkomen dat deze prachtige dieren uitsterven. Familie laat je toch niet in de steek.
Gast
Artikelen: 0

Re: Bloedsmaak bij extreme inspanning

ik denk dat het meer te maken heeft met een verhoogde bloeddruk, waardoor er ook bloed via de cappilairen (kleine haarvaatjes..) in de extracellulaire ruimtes komt... oftewel rode bloedcellen passeren de wand, bij een tijdelijk hogere bloeddruk. Deze kunnen niet(of gedeeltelijk) meer terug de bloedbaan inkomen...

Normaal is het zo dat een gedeelte van het bloedplasma in de ECV komt en vervolgens weer terugvloeit in de circulatie (bloedvaten/bloedstroom)...

in rode bloedcellen (erythrocyten) zit Fe2+ in het centrum...waardoor het 4 moleculen 02(zuurstof) kan binden... Dit Fe2+ (ijzer) proef je...

De bloeddrukverhoging is hoger naarmate er minder rode bloedcellen aanwezig zijn... immers het hart moet harder pompen en sneller om het lichaam van zuurstof te voorzien... Dit verklaart ook dat een getrainde sporter minder snel een metaalsmaak krijgt... Het hart hoeft bij dezelfde activiteit nml. minder snel en/of hard te kloppen...(omdat hij/zij meer rode bloedcellen heeft (hematocrietpercentage is hoger)
Gast
Artikelen: 0

Re: Bloedsmaak bij extreme inspanning

albert davinci schreef:Kan gebeuren. ;)

Ik heb zelf ook wel eens een operatie bijgewoond en dezelfde ervaring. De relevante vragen zijn dus: wat is de concentratie van ijzer in het bloed (hemoglobineconcentratie, aantal moleculen hemoglobine, aantal moleculen ijzer.) en vanaf welke concentratie gaan de smaak- en reukzintuigen het ijzer proeven.

Gast, ik heb nog even een klein verzoekje. Je hoeft je echt niet te registreren wanneer je dat niet wil (hoewel het snel gebeurt en je niet bang hoeft te zijn voor spam) maar het werkt makkelijker wanneer iedereen die gast is een vaste pseudoniem gebruikt. Anders weten we niet welke gast iets zegt. pi.gif

Nu is dat ook een beetje onze fout doordat het invullen van een naam niet verplicht is.
normaal zit er ong. 4 mmol glucose in het bloed... dit is echt heel weinig... dus proeft bloed ook niet zoet... alleen bij sterk diabetici is het echt zoet...

groeten GAST van hierboven.. (fe2+ :D )

Aan de topic opener.. --> eet de eerste paar weken veel lever of vlees... dan maakt je lichaam veel erythrocyten aan.... Trainen in warm weer is ook beter.. aangezien er minder zuurstof in de lucht is... je wordt dus sneller moe... Je kan het vergelijken met trainen in de bergen... minder zuurstof = meer erythrocyten/hogere hematocrietwaarde... dus betere conditie...
Farmacoloog
Artikelen: 0

Re: Bloedsmaak bij extreme inspanning

Ok dan mogen jullie mij 'Farmacoloog' noemen :D

Fe2+-verhaal en lever en vlees verhaal pi.gif
Gebruikersavatar
sebastiaantje
Artikelen: 0
Berichten: 1
Lid geworden op: di 25 sep 2007, 23:01

Re: Bloedsmaak bij extreme inspanning

ik heb diezelfde smaak ook in me mond een fractie van een seconde als ik knetterhard mijn hooft stoot en sterretjes ziet. heb dus niks te maken met scheurende vaten enzo...... maar toch iets met in je hersens denk.

Terug naar “Geneeskunde”