Dit onderwerp behoort specifiek tot het domein van de geneeskunde omdat het hier over de mens gaat en over ziekte.
De biologie houdt zich bezig met organismen in het algemeen waaronder ook de mens valt, de geneeskunde is gespecialiseerd in de mens. Vergelijk het verschil tussen biologie en geneeskunde maar met het verschil tussen bijvoorbeeld een paleontologie en archeologie.
Dit slechts ter toelichting. Een eventuele verdere discussie hierover, waarvoor ik geen aanleiding zie, kan desgewenst in het feedbacktopic.
In gezonde toestand produceert de alvleesklier dmv of mbv de eilandjes van Langerhans,insuline.
De eilandjes van Langerhans zijn kleine delen (1-2% van de massa) van de pancreas die secreterende cellen bevatten en hierdoor een afwijkende morfologie hebben tov de omgeving. In eerste instantie werd die afwijkende morfologie ontdekt zonder dat ze de functie begrepen en noemden ze deze gebiedjes naar de ontdekker (eponiem).
Deze eilandjes bevatten meerdere soorten cellen (alfa, beta, delta en PP) die verschillende hormonen aanmaken; insuline, glucagon, somatostatine, pancreatisch polypeptide en anyline.
De beta-cellen van deze eilandjes van Langerhans produceren en secreteren insuline.
Die insuline wordt dmv darmhormonen opgevraagd
Dat klopt niet echt.
komt die insuline direct in het bloedvatenstelsel of wordt ze via een darmvlokkensysteem gedeponeerd in de darm en in het verterende voedsel om zodoende de insuline de mogelijkheid te geven om via celmembramen bij de vragende organen en of spieren te komen.Dus werkend als een soort katalisators.
Of komt de insuline alleen via het bloedsysteem direct bij de celmembramen en geeft daar chemische reacties om de membramen zich te laten open stellen om de gevraagde glucose door te laten.
De insuline wordt endocrien gesecreteerd, dus in de bloedvaten.
1
Via de bloedvaten wordt de insuline over het ganse lichaam verspreid, uitgezonderd de delen van het lichaam die afgescheiden zijn van de bloedcirculatie dmv speciale barieres (bloed-hersen bariere, bloed-testis bariere).
Insuline bindt aan de insulinereceptor welke een
tyrosinekinase receptor is (familie van receptoren).
Die glucose wordt gebruikt voor de een of andere celopbouw (lekentaal van mij)
Dat zou ik niet zeggen. Glucose dient oa als energieleverende stof, het is de primaire energieleverancier van de hersenen. Ook kan er uit glucose een aminozuur worden gevormd of kan het worden omgezet in bepaalde vetzuren.
Slechts een zeer klein deel van de glucose wordt direct gebruikt voor de opbouw/onderhoud van een cel (eiwitten en lipiden komen vooral voor in de cel).
Er worden wat suikers ingebouwd in membraanlipiden en sommige cellen bevatten koolhydraatketens aan de buitenkant van de cel voor de identificatie.
maar wat gebeurt er met de insuline,gaat die ook de een of andere verbinding aan,met bijv. de glucose om binnen de cel te komen
Insuline bindt dus aan een tyrosinekinasereceptor waardoor het de tyrosinekinasereceptor activeert. In zekere zin kan je het vergelijken met hoe adrenaline een beta-receptor activeert (het mechanisme van de receptor zelf is wel heel verschillend).
De insulinemoleculen kunnen nadat ze de receptor hebben geactiveerd ofwel diffunderen naar de extracellulaire omgeving ofwel ge-endocyteerd worden door de cel waarna het gedregadeerd wordt door proteasen.
2
Volgens mijn laatste lekeninfo,wel afk.van medici, is het probleem dat bij diabetici2 de functie van de alvleesklier verminderd ofwel nul wordt en er insuline moet worden ingespoten,in een spier die een vertraagde gelijkmatige afdracht van insuline in de bloedbaan regelt.
Een verminderde functie van de pancreas is niet typerend voor diabetes type 2. Juist de verminderde gevoeligheid voor insuline is typerend voor diabetes type 2.
Diabetes mellitus type 1: er wordt onvoldoende insuline geproduceerd door de beta-cellen van de eilandjes van Langerhans (in jouw woorden, de functie van de alvleesklier is verminderd). Een goede kwaliteit van leven is mogelijk wanneer de persoon op een adequate wijze insuline inspuit, zijn voeding aanpast en zijn bloedsuiker monitort.
Diabetes mellitus type 2: insulineresistentie of verminderde gevoeligheid voor insuline, vermoedelijk door een defect aan de insuline-receptor. Het is volgens mij nog onbekend wat het defect is.
In het eerste stadium stijgt de secretie van insuline, later daalt die.
Obesitas is één van de mogelijke oorzaken van diabetes type 2. Merk op dat dit nog reversiebel is tijdens het beginstadium wanneer de obese persoon gezonder gaat leven.
Hier kan je veel lezen over de verschillende medicijnen die gebruikt worden voor diabetes.
Byetta is een merknaam (net als dat Nutella een merknaam is voor een chocoladepasta), de officiële naam is exenatide.
Meer over de werking van dit medicijn:
http://en.wikipedia.org/wiki/Exenatide
1 Er zijn 4 vormen van secretie: autocrien, paracrien (naburige cellen dmv diffusie), neurocrien en endocrien.
2Proteasen zijn enzymen die polypeptiden afbreken.