Vis en (wild)vlees is eigelijk allebei even slecht als het aankomt op dioxines, pcb's e.d. Het is tevens wel een correcte waarschuwing. Overlaatst hadden we het nog over
bioaccumulatie. Elk dier neemt een klein beetje dioxines, pcb's, ... op en wordt daarna terug opgegeten waardoor die stoffen terecht komen in het dier dat het andere opeet. Zo zijn dieren die bovenaan de voedselketens staan altijd veel zwaarder 'vervuild' met deze stoffen, zo ook de mens. Haaien en walvissen hebben hier bijvoorbeeld ook veel last van (grote haaipopulaties zijn hierdoor waarschijnlijk ingekrompen). Zie ook het voorbeeld op wikipedia:
Een klassiek voorbeeld is het insecticide DDT, dat zeer langzaam gemetaboliseerd wordt - de biologische halfwaardetijd van DDT wordt geschat op acht jaar, d.w.z. dat een dier na acht jaar nog maar de helft van de opgenomen hoeveelheid DDT heeft gemetaboliseerd - en dat in de voedselketen, vanaf het zoöplankton over vissen tot de visarend, 625-voudig aangerijkt wordt.
En je wil heus niet weten welke stoffen er nog dagelijks in de zee komen omdat ze worden geloosd in de rivier, of gewoon pesticides die meespoelen met het regenwater.