Voor de duidelijkheid: het ging thermo over de frase "ontelbare aantallen planeten". Het woord "ontelbare" lijkt het wiskundige(/natuurkundige) begrip "oneindig" te betekenen. En het is inderdaad niet bewezen dat er oneindig veel planeten in het heelal bestaan.
Akkoord, het heelal is eindig en daarmee ook het aantal planeten. Maar het is ook hoe je het bekijkt, want niets en niemand zal ooit in staat zijn alle planeten in het heelal te "tellen".
Overigens denk ik helemaal niet dat het thermo daarom ging. Zijn reactie als "vermoeden" en "ongegrond" is in dit verband zo kortzichtig, dat het lijkt alsof hij er volstrekt niet aan wil, dat er buiten de onze, nog andere zonnestelsels met planeten zijn.
Volstrekt ongegrond.
Schaf maar eens een telescoop aan.
Geen wetenschap. Maar iedereen zijn pleziertje.
Dat is dan alleen maar jouw mening. Astronomen speuren met radiotelescopen naar signalen van buitenaardse intelligentie en astronomie is nu eenmaal wetenschap.
thermo1945 schreef:??????? Lijkt wel het niveau van sterrenwichelarij.
Misschien komt er iemand die de zaken wat nuchter kan relativeren.
Vanuit wat wij weten over het leven op aarde, kunnen wij een goede analyse maken van de mogelijkheden.
Om te beginnen kunnen wij ervan uitgaan dat de wetten van de wiskunde op elke planeet zullen gelden en ook onderling. Twee en twee is hier vier, en op alle andere planeten ook. Natuurwetten kunnen worden gereduceerd tot wiskundige wetten; dus de wetten van Newton over bewegingen en alle andere wetten uit de natuurkunde zijn overal in het heelal toepasbaar.
Hetzelfde geldt voor de chemie. Wij zullen op andere planeten
geen nieuwe elementen vinden met prachtige nieuwe eigenschappen. Precies zoveel elementen zijn mogelijk, en wij weten al welke dat zijn. Chemische reacties tussen elementen vinden ook niet bij toeval plaats. Wij kunnen wiskundig voor elke reactie de reden bepalen. Voor een aantal reacties hebben wij statistiek nodig om te verklaren wat er zal gebeuren, en kansberekening is iets moeilijker te begrijpen dan gewone wiskunde. Het is echter allemaal wiskunde en statistiek is overal op toe te passen.
Evolutiewetten zijn ook natuurwetten, gebaseerd op eveneens de statistiek. Dus als er ergens op andere planeten leven voorkomt, zal dat leven zich ook verder ontwikkelen, en die evolutie zal zich voltrekken volgens hetzelfde patroon als hier. Dit betekent niet dat buitenaardse wezens dezelfde vorm zullen hebben als die op aarde, of zich ontwikkelen vanuit een tijdperk van vissen naar een met reptielen etc. Het betekent wel, dat dezelfde krachten die evolutie op aarde beïnvloeden, de richting van de evolutie overal in het heelal zullen beïnvloeden.
De vorming van onze planeet verliep volgens natuurwetten met gebruik van standaard-materialen in ongeveer dezelfde verhoudingen als deze overal voorkwamen. Uit deze gegevens concluderen wetenschappers dat onze planeet niets bijzonders is. Onze astronomen hebben al een planeet van een andere zon kunnen traceren en zonder twijfel zijn er biljoenen andere planeten die sterk op de onze lijken en om andere zonnen cirkelen. Zij zijn wetenschappers, en conclusies zoals deze liggen op het terrein van hun specialisatie, dus er is geen geldige reden om daaraan te twijfelen.
Biologen zijn ook wetenschappers, en zij zijn het er aardig over eens dat het ontstaan van het leven, althans het ontstaan van het op koolstof gebaseerde leven, een natuurlijk proces is dat alleen de juiste combinatie van standaard-materialen en natuurlijke omstandigheden vereist. Natuurlijk is het niet erg waarschijnlijk dat al deze materialen en omstandigheden op hetzelfde tijdstip tegelijk aanwezig zullen zijn. Als wij echter terugkeren naar de wiskunde, dan blijkt er een wet te bestaan die deze situatie beschrijft. De Wet van de Grote Getallen. Oftewel de wet van Murphy.
De aarde ontstond zo'n 4,8 miljard jaar geleden. Ongeveer 1 miljard jaar later ontstond het leven. Statistici mogen een vraagteken zetten bij de geldigheid van dit resultaat voor andere planeten, maar zelfs zij zijn het erover eens dat de numerieke waarde van dit ene resultaat in de buurt van het gemiddelde zal liggen. Dus wordt aangenomen dat ongeveer een miljard jaar na het ontstaan van een planeet als de onze het leven verscheen.
Aangezien onze planeet niets bijzonders is, komt overal in het heelal leven voor en niet zo weinig ook. Maar dan heb ik het alleen over leven, niet over buitenaards intelligent leven.
Hoe was de avond? Leuk? Leerzaam? Relativerend?
Geen idee. Ik ben er niet geweest, Nijmegen is mij te ver. Overigens zal het met dergelijke discussies op de duur gaan over buitenaardse intelligentie. En dat is mij nét te speculatief.
Wat niet kan bestaat niet.