Er leeft bij veel mensen in de samenleving het gevoel dat de straffen die worden opgelegd in Nederland niet zwaar genoeg zijn. Recentelijk werd dit in het tv-programma Zembla nog eens verondersteld. http://www.elsevier.nl/nieuws/nederland/ar...4540/index.html
De raad voor rechtspraak was het hier niet mee eens zie http://rechtennieuws.nl/16627/rechters-str...t-te-licht.html
Vooral de verontwaardigde reactie van de Raad voor rechtspraak op de conclusie van de uitzending van Zembla vond ik vreemd. Zij beroepen zich op vergelijkbaar internationaal onderzoek dat Nederland behoort tot de gemiddeld strenger straffende landen behoort. Maar dit zegt natuurlijk niets, want wat is de range welke behoort in dit onderzoek als gemiddeld?. En zitten we dan aan de onderkant of bovenkant van deze gemiddelde range?.
Maar het essentiële van rechtspraak (in mijn beleving) is dat de slachtoffers en de samenleving een gevoel moet hebben, dat er ook daadwerkelijk recht is gesproken. Zodra een meerderheid dit gevoel niet deelt met de straf die is opgelegd, is de strafmaat dan wel zwaar genoeg?. Als dergelijke gevoelens leven in de samenleving is het dan niet aan de rechters om , in plaats van te schermen met vergelijkbare onderzoeken, strenger te straffen?.
Stelling: Als de samenleving vindt dat de rechtspraak te soft is en het gevoel heeft dat er geen recht wordt gedaan, dan hebben rechters zich maar te schikken aan de wil van de samenleving..