Michel1 schreef:Ik ken mensen die denken dat het op planeten met meerdere manen elke dag een paar keer nacht wordt; de maan zou de nacht brengen, ofzo.
Ben jij soms ook zo iemand?
De maan brengt de nacht niet, we spreken van nacht wanneer we ons bevinden op de duistere kant van een hemellichaam, d.w.z. wanneer de zon de andere kant beschijnt.
Wanneer wij nacht ervaren, ervaren ze aan de andere kant van de aarde dag. En daar heeft de maan niets mee te maken, behalve dan dat de maan het met een eclips ook overdag donker kan laten worden, maar dat noemen we dan nog steeds een dag (weliswaar een dag met een eclips), daar verandert de maan weinig aan.
Om op Herodotus' vraag te antwoorden; moesten we geen maan meer hebben, zou de aarde waarschijnlijk, zoals JAn al zei, minder stabiel worden. Haar hoek met het eclipticavlak (23°) zou waarschijnlijk veranderen. Ook zouden we geen eb en vloed meer kennen, aangezien die veroorzaakt worden door de zwaartekracht van de maan. Ook zouden de nachten eventueel donkerder worden, aangezien de maan licht weerkaatst van de zon, ook op de duistere kant van de aarde. De maan geeft dus zelf geen licht, maar weerkaatst licht van de zon. Zonder bvb. volle maan of halve maan zouden onze nachten dus donkerder zijn.
Verder zie ik niet direct welke gevolgen de (hoogst onlogische) plotse verdwijning van de maan nog allemaal kan hebben voor ons, mensen. Misschien betreurenswaardig voor wolven?
Denis