Paar feitjes uit de Wetenschap in beeld van deze maand:
De aarde draait met een snelheid van 1670 km/h om haar eigen as (bij de evenaar)
De aarde draait met een snelheid van 107200 km/h om de zon.
Het zonnestelsel beweegt met een snelheid van ruim 800000 km/h door het melkwegstelsel.
Ons melkwegstelsel beweegt met een snelheid van zo'n 470000 km/h richting het Andromedastelsel.
En last but not least: onze melkwegcluster wordt met een snelheid van zo'n 2200000 km/h aangetrokken door het supercluster The Great Attractor.
Dit kun je echter niet allemaal simpel bij elkaar optellen of met elkaar vermenigvuldigen. Zoals Jan al zei is snelheid relatief. Beschouw dit plaatje:
Deze bollen hangen met onzichtbare stangen aan elkaar vast en bewegen in een tweedimensionaal vlak ten opzichte van elkaar. Noem groen het vaste punt.
De rode bol beweegt met een constante snelheid om de blauwe bol. De blauwe bol beweegt ook met een constante snelheid om de groene bol. De rode bol beweegt echter niet met een constante snelheid ten opzichte van de groene bol. Probeer het je maar eens tweedimensionaal voor te stellen: tijdens een deel van de baan die de rode bol om de blauwe bol aflegt, beweegt de rode bol naar de groene bol toe, tijdens het andere deel van die baan beweegt de rode bol juist van de groene bol af. Als de rode bol tussen de blauwe bol en de groene bol hangt, zal de snelheid ten opzichte van de groene bol gelijk zijn aan de snelheid van de blauwe bol ten opzichte van de groene bol. Is de rode bol bezig met het deel van zijn baan achter de blauwe bol, dan zal die snelheid kleiner zijn.
Hoewel de snelheid ten opzichte van de blauwe bol dus constant is, variëert de snelheid ten opzichte van de groene bol.
Bovenstaande is natuurlijk enorm gesimplificeerd.