Twee Nederlandse wetenschappers denken dat de maan niet is ontstaan door een botsing van de aarde met een andere planeet, zoals de meeste astrofysici geloven.
Lees meer... Elsevier
Lees meer... Volkskrant
Lees meer... BBC
En zo'n mondiale kernexplosie komt vaker voor?Het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift The Astrophysical Journal schrijft overigens ook vandaag dat de vorming van de maan door een botsing ' uitzonderlijk' is in het heelal: slechts 5 tot 10 procent van de 400 door NASA onderzochte planeten hebben een maan die zo is gevormd.
Of dat beide hemellichamen ongeveer evenver van de zon af hebben gestaan, botsten, hierbij materiaal van elkaar meenamen en weer uiteengingen. Lijkt me nog geen reden de botsingstheorie af te keuren.Grasduiner schreef:Wat ik begrepen heb is dat de isotopen op de maan nagenoeg identiek zijn aan die van de aarde.
Dat betekent dat beide hemellichamen evenver van de zon af hebben gestaan.
Volgens een deskundige, op bezoek bij Tros nieuwsshow, zou het gesteente door de extreem hoge temperatuur door de nucleaire reactie in gas veranderd zijn waarna deze blijkbaar buiten de dampkring is geraakt. Hoe dat mogelijk is weet ik niet, mogelijk hadden we toen geen dampkring zoals nu.Jan van de Velde schreef:Of dat beide hemellichamen ongeveer evenver van de zon af hebben gestaan, botsten, hierbij materiaal van elkaar meenamen en weer uiteengingen. Lijkt me nog geen reden de botsingstheorie af te keuren.
Wat ik mij afvraag: de energie nodig om díe massa in een baan om de aarde te "boeren", goeie help........
Maar de maan stond 4 miljard jaar geleden 5 keer zo dicht bij de aarde als nu. De maan 'verlaat ons dus'.Wat mij verbaasd is dat de aarde , en de maan, een redelijke cirkel rond de zon draaien. Na een giga-botsing waaruit de maan is onstaan denk ik aan een meer eliptische baan rond de zon.
Valt niet veel van te zeggen. Goed mogelijk dat we een elliptischer baan hadden en door die "kick" juist in een minder elliptische baan terecht zijn gekomen