ikkeikkeikke schreef:. . . . als je een lineair motor maakt. Zeg zo ->
o is het projectiel en --- zijn elektromagneten die je kort na elkaar aan- en uitschakelt. En verder geen balletjes meer ertussen.
. . .
Het wordt wel gevaarlijk dan trouwens. . . .
Dat is ook een leuk idee maar het is dan wel nodig om op een
juiste manier de schakelingen te "timen". Het projextiel. . .een kogel of "bullet" van zacht ijzer zou je in een plastic buis kunnen geleiden(een beetje olie voor smering er bij!). De elektromagneten kunnen dan hol zijn en op de plastic buis gemonteerd worden (Solenoid form) met aan de buitenkant een ijzeren huls voor een effectief magnetisch circuit. Ook is het mijn inziens noodzakelijk om de lengte van de elektromagneten langer te maken naarmate ze het einde van de loop benaderen. Dit lijkt me niet eenvoudig om in 1 klap goed te ontwerpen. . .de lengte van de elektromagneet zou een bepaalde relatie moeten hebben met de ontwikkelde snelheid van het projectiel en het lijkt me lastig dit zonder veel experimenteren te kunnen bepalen.
Naast de lengte-snelheid relatie en de timing-snelheid relatie is er het probleem dat voor een normale solenoid waarmee je een ijzeren kern kan aantrekken er maar een aantrekkingskracht is tot het midden van de spoel. Op dat punt zou je de stroom moeten onderbreken (condensator nodig). De helft van de spoel is dus loze lengte tot de volgende spoel is benadert. . .
Je zou het eigenlijk zo moeten doen:
1) Een spoel van lengte L wordt opgebouwd met gescheiden wikkelingen van elk L/2 lang maar in eerste instantie wordt de gehele spoel met lengte L aangeschakeld;
2) Op een moment dat de kogel 1/4L heeft afgelegd wordt de eerste helft van de spoel uitgeschakeld en de tweede helft van de spoel L/2 aangeschakeld tot op het punt dat het projectiel 1/8L heeft afgelegd (1/4 van de halve spoel) en dan wordt het weer uitgeschakeld.
Deze procedure garandeert dat de spoel effectief gebruikt wordt. De tweede spoel heeft een grotere lengte maar het aan/uitschakeling idee blijft het zelfde.
In principe zou je de loop met aandrijfspoelen kunnen opbouwen uit een groot aantal korte spoelen en deze spoelen in groepen kunnen aan/uit zetten (met snelheidsterugkoppeling) zodat de kogel nagenoeg continu wordt
aangetrokken via een voortschrijdend magnetische veld.
Het lijkt me niet eenvoudig om dit soort geweer te bouwen als een "Fun Project". Voor een commerciele liniaire motor lijkt het me veel efficienter om een magneet (of een elektromagneet) te gebruiken in plaats van een ijzeren kogel: de polen van de spoelen kunnen dan ook N/Z geswitched worden om ook nog eens het projectiel
af te stoten in de tijd dat het niet aangetrokken word.
Ik ben zelf niet deskundig genoeg om de snelle schakelingen te bedenken zo ik begin er even niet aan