Voor ieder object geldt toch dat het sneller dan de ontsnappingssnelheid moet gaan om te kunnen ontsnappen? Ik zie niet echt in waarom dat voor de spaceshuttles van de NASA niet zou gelden?
Omdat het simpelweg niet geldt. Het is wat AJW zegt, die 11 km/s is gebaseerd op een type beweging à la kanonschot, d.w.z. dat alléén de bewegingsenergie voldoende is om tot in het oneindige door te kunnen gaan. Er is , in elk geval theoretisch, m.i. niets op tegen om op je dooie gemakje aan 20 km/h de ruimte in te gaan. Als je brandstoftank maar groot genoeg is.
Want dat is niet erg energie-efficiënt. Je zou een raket ook bijvoorbeeld júist voldoende thrust kunnen laten leveren om nét boven het aardoppervlak te blijven hangen. Alle brandstof die nu wordt verstookt is zinloos, efficiency 0 %. Je kunt net zo goed het apparaat stilzetten op het lanceerplatform. Om te ontsnappen met een snelheid van 0,00000001 m/s heb je dus een schier oneindige hoeveelheid brandstof nodig. Dat betekent een schier oneindige startmassa, die allemaal langdurig een versnelling van 9,8 m/s² moet krijgen alleen om die fietssnelheid te behouden.
Dus is die ontsnappingssnelheid een interessant gegeven. Niet alleen voor raketten trouwens. Het is ook een belangrijke factor in de verklaring van bijvoorbeeld de samenstelling van de atmosfeer. Want ontsnappingssnelheid geldt ook voor moleculen. De ontsnappingssnelheid op aarde is juist voldoende om ervoor te zorgen dat het leeuwendeel van de stikstof en zuurstof in onze atmosfeer bij ons blijft, al eonen lang. Maar Aarde was haar voorraadje vrije waterstof al vlot na haar geboorte kwijt.