Gebruikersavatar
Ger
Artikelen: 0
Berichten: 17.676
Lid geworden op: di 18 okt 2005, 09:51

Relaties wetten, besluiten, regelingen, etc

Hoewel ik behoorlijk op de hoogte ben van onze (Nederlandse) wet- en regelgeving, is mij altijd 1 ding onduidelijk gebleven. Dat is de relatie tussen wetten, besluiten, regelingen, handreikingen, richtlijnen, etc. Een deel snap ik al wel, maar dat is meer op basis van praktijkervaring dan van het als zodanig ergens gelezen te hebben. Even toegespitst op mijn vakgebied, een voorbeeld aan de hand van de Wet milieubeheer zoals ik het begrijp.

Wet milieubeheer

De kaderwet, waar alles op gebaseerd is. Een wet moet altijd door het eerste en tweede kamer worden goedgekeurd en ondertekend worden door de koningin. Direct werkend.

Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (="Activiteitenbesluit")

Besluit, ofwel Algemene maatregel van bestuur (AMvB). Meer gedetailleerd over een onderwerp uit de wet (in dit geval de algemene milieuregels voor categorieën bedrijven). Opgesteld door de regering, maar hoeft niet door de kamers te worden goedgekeurd meen ik. Bij het Activiteitenbesluit is dit wel bij mijn weten overigens wel gebeurd.

Vraag: is dit nu wel of niet verplicht, of zijn hier regels voor?

Ook direct werkend.

Regeling algemene regels voor inrichtingen milieubeheer

Ministeriële regeling die nog meer in detail treedt dan het besluit. Bevat specifieke regels voor inrichtingen die onder het activiteitenbesluit valt. Een document opgesteld door de minister (dus niet de gehele regering) waardoor het relatief snel te wijzigen is.

Ook direct werkend.

Publicatiereeks gevaarlijke stoffen

Richtlijnen voor bijvoorbeeld de opslag van gevaarlijke stoffen in emballage (PGS 15). Worden opgesteld door specialistische ambtenaren (indien nodig ondersteund door externe adviseurs). Heeft op zichzelf geen wettelijke "macht", er moet vanuit een wet, besluit, regeling of vergunning verwezen worden naar specifieke hoofdstukken of paragraven.

Landelijk afvalbeheersplan

Hier wordt het voor mij vaag. Ook opgesteld door het ministerie, kan naar verwezen worden in vergunningen e.d. maar wat is het wettelijk kader precies? Als bedrijf moet je je hier aan houden in elk geval.

Handreiking Eural

Dito. Je moet je hier als bedrijf aan conformeren, maar wat is het wettelijk kader van een handreiking?

Verder zijn er nog cirulaires, nota's, etc. Wat daar de wettelijke status van is, is mij onduidelijk. Is er iemand die dit iets meer kan toelichten misschien?
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Terug naar “Rechtswetenschappen”