Heb ik gedaan, maar ik zie niet wat je hiermee probeert te zeggen / te onderbouwen
Moest de Aarde vast zijn zoals de Maan dan zou ze door de getijdenkrachten sneller afremmen dan nu. Door de wet van de traagheid is het moeilijker een draaiende Aarde met water af te remmen naar mijn mening.
Jouw mening doet er (hier althans) niet toe
, natuurwetten wél.
Als iets met vloeistof moeilijker af te remmen is zoals jij meent, moet het ook moeilijker op gang te brengen zijn. Zie de nationale wetenschapsquiz, een wedstrijdje rollen van de helling, met een hardgekookt vs een rauw ei.
vraag 20.
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_5VGK2S
en het antwoord:
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_5VJGRZ
Niet dat dit van wezenlijk belang is voor het onderhavige probleem, maar dat is dan misschien wéér een misverstand de wereld uit.
Die getijdenkracht kun je in dit geval beschouwen als de veroorzaker van een soort rolwrijving. Het is alleen maar energie gedissipeerd door inwendige wrijvingen die de rotatie-energie doet afnemen. De rolwrijving op een treinwiel is klein omdat er ternauwernood iets vervormt, en er dus ook maar ternauwernood iets inwendig wrijft. Maar ga rijden op zachte banden en voel wat er dán gebeurt.
Een getijdenkracht geeft een vervorming, omdat er niet overal even hard aan alle onderdelen van het aangetrokkene wordt getrokken. Staat het aangetrokkene stil (qua richting t.o.v. de getijden veroorzakende kracht), dan is die vervorming éénmalig, en wordt er verder geen arbeid uitgeoefend, en is er verder ook nergens energie voor nodig. Voilà de situatie voor de maan.
Draait het voorwerp wél, dan lijkt er ook niks aan de hand, of het nou vervormd wordt of niet. . Het wordt vervormd tot een eitje, en de punt zit steeds ergens anders. Maar dat is een harmonische beweging, wat inveert veert ook weer uit, en net zo min als bij een massablokje aan een veer in vacuüm is er netto arbeid nodig om de beweging eeuwig gaande te houden.
Op één praktisch bezwaar na: (het bezwaar van alle perpetuum mobiles)
Wat de rotatie van de aarde in het zwaartekrachtveld van de maan gemeen heeft met een massablokje aan een veer in vacuüm of met een zacht opgepompte fietsband is dat er
inwendig wrijving optreedt, die zich uit in een energie-omzetting naar warmte. En hoe meer het inwendig kan vervormen, hoe groter de s in W=F·s, en dus hoe groter de wrijvingsverliezen.
Voeg daar voor de aarde aan toe : een waterfilmpje op de schil. Dat wordt wat omhoog en omlaag getrokken, moet dus gaan stromen, waar het langsstroomt ondervindt het wrijving, waar wrijving ondervonden wordt komt warmte vrij, waar warmte-energie vrijkomt gaat bewegingsenergie verloren.
Moest de Aarde vast zijn zoals de Maan dan zou ze door de getijdenkrachten sneller afremmen dan nu.
Pprecies het tegenovergestelde dus.