Omdat we al eeuwen geen naamvallen meer gebruiken en niemand van de jonge sprekers nog weet waar verbogen lidwoorden vandaan komen? Het zijn gewoon archaïsche vormen die dialect zijn en zeker geen gemeengoed.
De naamvallen zijn inderdaad heel lang verdwenen, maar het is op twee manieren gebeurd. Overal is eerst de datief in ongebruik geraakt, en in de accusatief overgegaan.
een man
eens mans
enen manne => enen man
enen man
ene vrouw
ener vrouw
ener vrouwe => ene vrouw
ene vrouw
een huis
eens huizes
enen huize => een huis
een huis
In het Noorden is dan de accusatieven overgegaan in nominatieven, waarvan het enige verschil:
enen man => een man
In het Zuiden is het andersom gebeurd, waarvan het enige verschil:
een man => enen man
Waarom zou het ene meer fout dan het andere zijn?
Op den duur is het vrouwelijke "ene" gereduceerd tot "een", wat ons laat met het huidige stelsel, waar er geen naamvallen zijn, behalve sporadische genitieven - hetgeen steeds meer verdrongen wordt door van-constructies. Trouwens is het leuk om te zien dat er potentiaal is voor de uitwikkeling van een nieuwe tweede naamval, namelijk constructies zoals "de man z'n hand", "de vrouw 'r boekje" etc.
Het gebruik van "nen" en "den" was (en is nog steeds, toch?) trouwens zo algemeen dat er eens discussies werd gevoerd over of het tot standaardtaal zou worden verheven - deze "verkrachting des naamvallenstelsels" viel echter niet in goede aarde bij de Nederlandse grammatici, die zo trots waren op hun herleven naamvallenstelsel. Vermoedelijk zou ze nu spijt hebben van hun beslissing, want het driegeslachtenstelsel, waar ze ook heel dol op waren, is tengevolge ervan totaal verdwenen.